Pretraga

Izabrana nova riječ godine: ‘Ne postoji neka druga koja može bolje opisati atmosferu ove godine’

A- A+

Svake godine, Oxford English Dictionary firm odabere riječ godine. Proteklih godina su tu titulu nosile riječi ‘vape’, ‘selfie’ i ‘post-truth’. Ove godine, koju trenutno u cijelosti živimo u pandemiji, ta je čast pripala riječi ‘vax’.

Foto: Pixabay

Kako piše Sky News, riječ godine 2021. je ‘vax’. Do rujna ove godine je bila korištena čak 72 puta više nego u isto vrijeme prošle godine. Prošle godine su bile izabrane čak tri riječi za riječ godine, ‘furlough’, ‘COVID-19’ i ‘Black Lives Matter’.

– Kad su naši leksikografi počeli kopati po korpusima engleskog jezika, ubrzo je postalo jasno da je ‘vax’ riječ koja se posebno ističe. Od nje su stvorene brojne izvedenice koje se koriste u širokom rasponu neformalnih konteksta, od web stranica posvećenih cijepljenju i kartica, pa do samog cijepljenja i toga da ste potpuno cijepljeni. Ne postoji riječ koja bolje može opisati atmosferu prošle godine, nego što to može ‘vax’, piše u izvješću za 2021. godinu.

Riječ ‘vax’ dolazi od latinske riječi ‘vacca’, što znači krava. Prvo zabilježeno korištenje riječi ‘vaccine’ se dogodilo u 1799. godine, ako je vjerovati Oxford Languages. Do toga je došlo zbog rada znanstvenika Edwarda Jennera na cjepivu protiv boginja u kasnim 1790-im i ranim 1800-im godinama.

Izdvojeni članak

Oxford odabrao riječ godine: Na ovo se u 2019. najviše upozoravalo

Ove godine, ova riječ je ponovno postala dio svakodnevne komunikacije. Zbog konteksta pandemije koronavirusa, stalno se koristi, a pogotovo i na društvenim mrežama. Upravo zato, ove godine je odabir bio očit, rekao je predsjednik Oxford Languagesa, Casper Gratwohl. Cjepiva su u potpunosti monopolizirala jezik koji se koristi, ‘mijenjajući način na koji pričamo i razmišljamo o javnom zdravstvu, zajednici, a i samima sebi’.

– Dramatičan svjetski porast u korištenju je prvo zadobio našu pažnju. Zatim smo napravili analizu i priča se počela rađati, otkrivajući kako je ‘vax’ bio u centru svih naših briga ove godine. Dokaza ima svugdje, od aplikacija za dejtanje (vax 4 vax) i nagomilanih frustracija (hot vax summer), do akademskih kalendara (vax to school) i birokratskih potvrda (vax pass), rekao je Gratwohl.

Izabrana nova riječ godine: ‘Ne postoji neka druga koja može bolje opisati atmosferu ove godine’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap