Pretraga

Izašle zanimljive brojke o srednjim školama u Hrvatskoj: Provjerite kojih je najviše, a kojih najmanje

A- A+

Najveći udio samostalnih srednjih škola imaju gimnazije kojih je 41,7 posto, a najmanji udio imaju industrijske i obrtničke škole, tek 9,9 posto, prenosi Državni zavod za statistiku. Na kraju školske godine 2019./2020. na području Hrvatske bilo je 437 srednjih škola.

Foto: Unsplash

Prema Državnom zavodu za statistiku, na kraju školske godine 2019./2020. na području Hrvatske bilo je 437 srednjih škola, koje prema metodologiji statističkog prikupljanja podataka uključuju 741 školsku jedinicu različitih vrsta, ovisno o vrsti nastavnog plana i programa.

Najmanje industrijskih i obrtničkih srednjih škola

Podaci pokazuju da od ukupnog broja redoviti samostalnih škola najviše ima gimnazija, čak 42,7 posto. Najmanji udio nastave organizirane za samu jednu vrstu programa imaju industrijske i obrtničke škole, tek 9,9 posto.

– U gimnazijama je najveći udio učenika koji su položili razred, 99,9 posto, a u srednjim umjetničkim školama najmanji, 97,1 posto, stoji u izvješću DZS-a.

Izdvojeni članak

Ovo su deficitarna zanimanja na tržištu rada u Hrvatskoj

Učenica ima najviše u umjetničkim školama

Postotak nastavnica najveći je u gimnazijama, čak 74,2 posto, a najmanji u industrijskim i obrtničkim školama, 61,9 posto. Najviše učenica ima u umjetničkim školama, a najmanje u industrijskim i obrtničkim školama.

– Udio učenica iznosi 50,1 posto, iako taj postotak nije jednako raspoređen prema vrstama srednjih škola. Tako u srednjim umjetničkim školama ima 71,6 posto učenica, u gimnazijama 63,1 posto. Učenice u tehničkim i srodnim školama čine 47,3 posto, a u industrijskim i obrtničkim školama ima samo 32,1% učenica. Srednju školu završila su 37.656 učenika, a od toga je 48,9 posto učenica, navodi DZS.

Izdvojeni članak
školski hodnik

Najnoviji podaci: U cijeloj državi pada broj učenika, samo ih na ova dva mjesta ima više nego prije

Više od 90 posto srednjoškolaca uči engleski jezik

Na početku školske godine 2020./2021. broj učenika veći je za 0,3 posto u odnosu na početak školske godine 2019./2020. Od ukupnog broja učenika, u redovitom obrazovanju ima samo 0,4 posto ponavljača i to najviše u prvom razredu srednje škole, a najmanje u trećem i četvrtom, dok u petom razredu nije bilo ponavljača.

Engleski i njemački jezik dva su jezika koja se najviše uče u srednjim školama. Učenici mogu učiti do tri strana jezika, a obvezni su učiti barem jedan strani jezik u srednjoškolskom obrazovanju.

– Od ukupnog broja učenika, engleski jezik uči 92,4 posto učenika, njemački 34,9 posto, talijanski 13,3 posto, francuski 3,7 posto, a španjolski, ruski, arapski, portugalski, novogrčki, japanski, kineski, češki i mađarski uči samo 2,0 posto učenika, piše u izvješću.

Izašle zanimljive brojke o srednjim školama u Hrvatskoj: Provjerite kojih je najviše, a kojih najmanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap