Pretraga

Izašli su datumi pisanja nacionalnih ispita u 2025.: ‘Bilo je upita zašto baš tada’

A- A+

I školske godine 2024./2025. nacionalne ispite pisat će svi učenici četvrtog i svi učenici osmog razreda osnovnih škola. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji ih provodi već je objavio datume njihova polaganja. Četvrtaši pišu ispite iz triju predmeta i to od 10. do 14. ožujka 2025., a osmaši polažu osam ispita od 17. ožujka do 3. travnja 2025.

Učenik u učionici, papir na kojemu piše nacionalni ispiti

Foto: srednja.hr | Unsplash

Na dan objave rezultata nacionalnih ispita provedenih u 2024. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je i datume pisanja nacionalnih ispita u 2025. godini. Ponovno ih pišu učenici četvrtih i osmih razreda osnovnih škola i to iz istih predmeta kako i u 2024. godini. Svi ispiti pišu se od 9 sati, s time da je dan pisanja nacionalnog ispita redoviti nastavni dan.

Datumi pisanja nacionalnih ispita u 2025. godini

Četvrtaši pišu ispite iz Hrvatskog jezika, Matematike te Prirode i društva. Ispit iz Hrvatskog na rasporedu je 10. ožujka, dan kasnije pripadnici nacionalnih manjina pišu svoj materinski jezik, Matematiku četvrtaši polažu 12. ožujka, a Prirodu i društvo 14. ožujka.

Datumi nacionalnih ispita za četvrti razred u 2025.

Potom će nacionalne ispite pisati učenici osmih razreda. Prvi je Hrvatski, 17. ožujka, a dan kasnije polažu se materinski jezici nacionalnih manjima, a 19. ožujka prvi strani jezik. Matematika je na rasporedu 21. ožujka, Biologija 24., Fizika 26., a Kemija 28. ožujka. Učenici osmih razreda pišu još Geografiju 1. travnja i Povijest 3. travnja.

Datumi nacionalnih ispita za osmi razred u 2025.

Izdvojeni članak
učionica sa stolovima stolicama i školskom pločom, papir na kojemu piše rezultati nacionalnih ispita 2024.

Stigli rezultati nacionalnih ispita: Evo iz kojih predmeta su učenici ostvarili najbolji, a iz kojih najgori rezultat

Ravnatelj NCVVO-a: ‘Bilo je upita zašto se ispiti pišu baš u ožujku’

Osim datuma polaganja nacionalnih ispita, na web stranici NCVVO-a objavljeno je i pismo ravnatelja Vinka Filipovića upućeno ravnateljima škola. Navodi da provedba nacionalnih ispita započinje tjedan dana kasnije nego ove jer nisu htjeli da se ispiti pišu u prvom tjednu nakon povratka učenika s drugoga dijela zimskoga odmora.

– Bilo je upita zašto se ispiti pišu baš u ožujku. Nažalost, nema idealnog vremena koje neće remetiti planirani rad škola te je ovo optimalno vrijeme. Pisanje prije ožujka onemogućilo bi uvrštavanje znatnog broja zadataka iz predmetnih kurikula tekuće nastavne godine, a nakon provedbe u ožujku i početkom travnja slijedi ocjenjivanje ispita, dok je u svibnju Centar fokusiran na pripremu provedbe državne mature, navodi Filipović.

Kaže i da, dok su nacionalni ispiti u ovom formatu, nije moguće pisanje nakon završetka nastavne godine ‘iz niza objektivnih razloga’.

– Molim vas da u dane pisanja nacionalnih ispita za učenike četvrtog razreda ne planirate odlazak u školu u prirodi ili bilo koju drugu aktivnost koja bi podrazumijevala izostanak cijelog razrednog odjela. Kad su u pitanju učenici osmog razreda, kao i prethodne godine, molimo vas da ne planirate odlazak u Memorijalni centar žrtava domovinskog rata u Vukovar i naravno bilo kakvu drugu aktivnost zbog koje bi izostao cijeli razredni odjel. Svi drugi izostanci opravdane naravi dopušteni su kao i odlazak na županijska i državna natjecanja, Erasmus programe ili nešto slično, rekao je Filipović i zahvalio ravnateljima na suradnji.

O budućnosti nacionalnih ispita bilo je riječi i u našoj nedavnoj epizodi podcasta s Filipovićem, koju možete pogledati u nastavku:


Kako ne biste propustili najnovije vijesti vezane uz nacionalne ispite, učlanite se u našu Facebook grupu Nacionalni ispiti.