Pretraga

Javni službenici od iduće godine imat će veće plaće: Dobit će i božićnicu od 1.500 kn

A- A+

Od početka iduće godine javni će službenici dobiti ugovoreno povećanje osnovice od 4 posto, a sljedećeg će mjeseca, kako su to prethodno i najavila dva ministra, dobiti božićnicu od 1.500 kuna. Podsjetimo, među službenicima se nalaze i prosvjetari kojima država od siječnja 2021. duguje povećati i koeficijente, odnosno dodatke za 2 posto, a u zraku ostaju visiti i tužbe zbog nikad isplaćenih dugova iz prošlosti.

Foto: Srednja.hr

Upravo je završio sastanak između predstavnika Vlade i sindikata javnih službi. Uspjeli su postići dogovor.

Božićnica i veće plaće

Kako javlja Preporod, sindikat zaposlenih u školstvu, Vlada je odlučila ispoštovati dogovoreno. Javnim će službenicima sljedećeg mjeseca tako isplatiti ugovoreno božićnicu u iznosu od 1.500 kuna, a od 1. siječnja 2021. svim zaposlenima u javnom sektoru, isto prema dogovoru, rastu osnovice plaće za 4 posto.

Podsjetimo, rast osnovica od četiri posto jedno je od obećanja dogovorenih sa sindikatima javnih službi tijekom ove i prošle godine, a to da će moći, kao i redovno, računati na božićnicu u više su navrata naglasili ministar financija Zdravko Marić te ministar rada Josip Aladrović.

Izdvojeni članak

U Otvorenom se pričalo o povećanju plaća u javnom sektoru, miješale su se kruške i jabuke

Još su dužni koeficijente

Podsjetimo, nakon prošlogodišnjeg, najduljeg u povijesti štrajka prosvjetara sindikati su, uz navedene dogovore, uspjeli isposlovati povećanje koeficijenata, odnosno dodataka za sve zaposlene u školstvu. Tako bi od 1. siječnja, što će se osjetiti na plaći mjesec kasnije, Vlada još trebala ispoštovati povećanje koeficijenata od 2 posto za nastavnike, odnosno istovrijednog povećanje dodataka za nenastavno osoblje u školskim ustanovama.

Osim toga, trenutno velik broj javnih službenika, uključujući i prosvjetare, podignuli su i dobili niz tužbi protiv države zbog neisplaćenih dugova iz prošlosti. Naime, još je prije jedanaest godina, za vrijeme vlade Ive Sanadera dogovoreno da će država javnim službenicima povećati osnovicu u tri navrata za ukupno 6 posto. Obvezali su se to učiniti nakon što država iziđe iz krize, odnosno nakon što dva kvartala za redom budemo imali rast BDP-a od minimalno 2 posto.

Ti su uvjeti de facto zadovoljeni prije pet godina, no nikad nije došlo do ugovorenog povećanja osnovice pa su već 2016. članovi sindikata počeli podizati tzv. pilot tužbe. Svi županijski sudovi u Hrvatskoj, kako ističu sindikalisti, pravomoćno su donosili presude, sve u korist javnih službenika pa je nekima od njih država dužna isplatiti prosječno 6.000 kuna. To bi ih moglo ukupno koštati i do 2,5 milijardi kuna, a trošak će sigurno biti veći od onog koji bi nastao da su plaće regularno i po dogovoru povećane jer se na odštete koje država mora isplatiti službenicima obračunavaju i kamate. Ove dvije stvari potpuno su odvojene od današnjeg finaliziranog dogovora oko povećanja osnovice i isplate božićnice, što smo i opsežno objasnili.

Izdvojeni članak

Država učiteljima nikad nije isplatila povećane osnovice, a sad žele još odugovlačiti

Pisali smo i o tome kako RH koristi sve pravne mehanizme pa su išli i do Vrhovnog suda te dobili dopuštenje za reviziju. Ako im revizija bude išla na ruku, mogli bi usporiti postojeće procese te zakočiti i tužbe javnih službenika koje još nisu ni podignute. Više o tome možete pročitati ovdje.

prosvjed nastavnika 25.11.2019.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap