Pretraga

Jedan od većih gradova uvodi Zdravstveni odgoj u škole, pogledajte što će učenici učiti

A- A+

Riječki učenici u osnovnim školama od 2023. će uz Građanski odgoj i obrazovanje u ponudi izvannastavnih aktivnosti imati i Zdravstveni odgoj. Najavili su to zamjenici rječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te naveli kako će prije svega, za uvođenjeg ovog predmeta u škole, biti potrebno educirati nastavnike.

Foto: Pixabay

U školskoj godini 2023./2024. učenici osnovnih škola u Rijeci prvi će u Hrvatskoj imati Zdravstveni odgoj kao izvannastavni predmet, piše Novi list. To će biti program koji će učenici pohađati prema modelu već postojećeg Građanskog odgoja i obrazovanja, najavili su zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, a prenosi Novi list.

– Želimo otvoriti vrata Zdravstvenom odgoju u školama kakav moderno doba zahtijeva i kakvim možemo kvalitetno utjecati na zdrav odnos djece i mladih prema tijelu i psihi. Stoga smo se odlučili za model po kojem je uveden Građanski odgoj i obrazovanje, a tijekom iduće godine proučit će se sva relevantna i dostupna istraživanja vezana za temu te započeti s procedurom okupljanja stručnjaka koji bi sudjelovali na izradi programa koji će rezultirati priručnicima za učenike i smjernicama za rad za učitelje, pojasnio je Krpan za Novi list.

Izdvojeni članak

Nemaju zdravstveni odgoj, a više od pola srednjoškolaca u ovom je gradu seksualno aktivno

Predmet će se uvoditi postupno

Navode i kako je Zdravstveni odgoj u škole ušao još 2013. godine, ali da postojeća međupredmetna korelacija jednostavno nije dovoljna. Također, kako navodi Novi list, ovaj predmet u škole će se uvoditi postupno te će se morati osigurati i sustavna edukacija nastavnika.

– Svakako mislimo da je iznimno važno naći kvalitetne i stručne partnere iz odgovarajućih sektora koji temama iz zdravstvenog odgoja općenito edukaciji učitelja daje jednu iznimno vrijednu dimenziju. Sam postupak uvođenja zdravstvenog odgoja trebao bi se odvijati postupno, odnosno trebalo bi osigurati eksperimentalnu provedbu u manjem broju škola kako bi se detektirale eventualne potrebe za promjenama i nadopunama ponuđenih sadržaja i tematskih jedinica, istaknuo je Palčevski za Novi list.

– Po završetku evaluacije provedba programa bila bi ponuđena svim školama kao izvannastavna aktivnost. Nakon uključenja većeg broja škola, odnosno učenika, kvaliteti samog programa doprinijet će provedba longitudinalnog istraživanja koje će pratiti jednu cijelu generaciju učenika od 5. do 8. razreda, rekla je Krpan za Novi list.

Izdvojeni članak

Pismo profesora: Ne fali samo zdravstveni odgoj u školama, već nedostaje odgoja uopće

Tematske jedinice bit će prilagođene uzrastu učenika

Teme o kojima će učenici učiti na Zdravstvenom odgoju su zdrave navike kretanja, pravilna prehrana, prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje koje bi se samim time, kako piše Novi list, nadovezao na sadržaj iz Građanskog odgoja i obrazovanja. Dodaju i kako će se tematske jedinice prilagođavati uzrastu učenika, a već u siječnju se kreće s prvim koracima za uvođenje novog predmeta u škole.

Kako prenosi Novi list, osnovat će se tim za oblikovanje predmeta i izradu priručnika, a činit će ga predstavnici Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Medicinskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, udruge civilnog društva te psihologinja jedne osnovne škole.

Paralelno uz to ispitat će se koliko je sustav spreman za uvođenje ovakvog predmeta, a u ožujku 2022. bit će odabrani i edukatori za buduće provoditelje programa, navodi Novi list. Također ističu i da će do svibnja 2023. godine biti izdan priručnik programa zdravstvenog odgoja. U rujnu bi se krenulo s edukacijom prevoditelja, s obzirom da će se priručnici izraditi i na talijanskom jeziku, a učenici će moći slušati Zdravstveni odgoj u školskoj godini 2023./2024., piše Novi list.