Pretraga

Nemaju zdravstveni odgoj, a više od pola srednjoškolaca u ovom je gradu seksualno aktivno

A- A+

53,5% karlovačkih učenika srednjih škola seksualno je aktivno. Iako nemaju zdravstveni odgoj, čak ih 90% izražava mišljenje da im je potreban, i to uz modul seksualnog odgoja. I dok učenici žele učiti o zaštiti od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti te kontracepciji, nedostaje im znanja i informacija koje najčešće čitaju samoinicijativno putem interneta. Istodobno, nemali broj roditelja maloljetnih učenika nije htio dati pristanak da njihova djeca sudjeluju u istraživanju.

foto: optimalfunctioning.com

Anonimno istraživanje provedeno u svim srednjim školama u gradu Karlovcu, u kojem je sudjelovalo više od 1000 adolescenata, pokazalo je da je 53,5% ispitanika seksualno aktivno. Najniža dob stupanja u seksualne odnose je 14 godina, ali se to odnosi na vrlo mali broj učenika, jedan ili dva o generaciji, prenosi Radio Mrežnica.

43% učenika kao prvi izbor kontracepcije bira kondom, a među seksualno aktivnim adolescentima 5% uopće ne koristi nikakvu kontracepciju.

– To je zabrinjavajuće. Bez obzira što 5% zvuči malo, to je veliki broj mladih ljudi, objašnjava Josipa Rožman, glavna sestra odjela psihijatrije karlovačke Opće bolnice, koja je uz medicinsku sestru Ivanu Španić i profesoricu Vanju Pranjić iz Medicinske škole provela istraživanje.

Učenici zainteresirani za seksualni odgoj, nedostaje im znanja i informiraju se na internetu

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj prvi put se seksaju sa 16 i polovica ih ne koristi zaštitu

Istraživanje pokazuje da su učenici jako zainteresirani za sve teme iz seksualne medicine, no i da im nedostaje znanja i informacija.

– Žele se informirati o zaštiti od neželjene trudnoće, o zaštiti od spolno prenosivih bolesti, pravilnom  postavljanju kondoma. Najveći broj muških ispitanika je zaokružio i taj odgovor. Zainteresirani su, ali fali im znanja i fali im informacija, ističe Rožman.

Učenici se najviše informiraju na internetu, pitaju profesore i razgovaraju s prijateljima, no najmanje o seksualnom odgoju razgovaraju s roditeljima. Od ukupnog broja ispitanih, tek njih 35% razgovara s roditeljima o ovoj temi.

Roditelji pružaju otpor u temama zdravstvenog odgoja

Rožman ističe da je nemali broj roditelja uskratio informirani pristanak za učenike koji su maloljetni pa time nisu mogli sudjelovati u istraživanju.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj se godišnje gotovo 500 osoba zarazi spolnim bolestima

– Njihovi razlozi bili su razni i svakakvi. Neki su rekli da je to zadiranje u privatnost njihove djece, neki su komentirali da što to istraživačice briga o seksualnosti njihove djece i svašta još. Kroz anketu smo pitale učenike je li potreban zdravstven odgoj i modul seksualni odgoj u školama i više od 90 posto učenika je zaokruživalo da, kaže Rožman za Radio Mrežnicu.

Do sada su obrađeni podaci iz jedne škole – Medicinske, odnosno odgovori 155 učenika. Učenici Medicinske škole slušaju predmet Metodika zdravstvenog odgoja.

– S obzirom da se u Medicinskoj školi provodi predmet Metodika zdravstvenog odgoja, u koji je uključena i seksualna medicina, učenici u medicinskoj školi jako dobro obrađuju ta područja. U drugim školama sve ovisi o entuzijazmu profesora i ravnatelja hoće li nešto provoditi ili ne pa će biti zanimljivo vidjeti ima li razlika između njih i učenika drugih karlovačkih srednjih škola, zaključuje Rožman.