Pretraga

Kakav uspjeh: Maturantica iz Hrvatske osvojila medalju na jednom od najjačih međunarodnih natjecanja u kemiji

A- A+

Po treći puta hrvatski su učenici sudjelovali na jednom od najtežih natjecanja iz kemije, Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi. Ove godine održana je virtualno, a najbolji rezultat ostvarila je maturantica Olga Jerković Perić, koja je osvojila brončanu medalju.

Hrvatski predstavnici na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi | foto: Facebook, icho.cro

Mnoga su se natjecanja zbog pandemije ‘preselila’ u virtualnu sferu, a tako je bilo i s ovogodišnjom, 55. po redu Međunarodnom Mendeljejevom kemijskom olimpijadom. Ove godine na tom je natjecanju Hrvatsko predstavljalo četvero učenika XV. gimnazije u Zagreb – Olga Jerković Perić, Jasmin Jašarević, Fran Miletić i Lovro Mirković. Najbolji rezultat ostvarila je maturantica Olga, koja je na ovom natjecanju osvojila brončanu medalju.

Kako izgleda ispit?

Učenici su sudjelovanje na ovoj olimpijadi izborili kroz petosatni izlučni ispit koji je sadržavao osam zadataka pri čemu je za njihovo rješavanje bilo potrebno vrlo visoko predznanje.

Ispit na samoj olimpijadi učenici su pisali na zagrebačkom PMF-u.

– Svaki dan pisali smo jedan teorijski test koji traje pet sati. Prvi se sastojao od osam pitanja koja su bila klasični problemski zadaci koji su imali ponuđene odgovore kao na izlučnom natjecanju, i nisu podijeljeni po područjima. Svaki zadatak donosi ukupno deset bodova do ukupnih 80 u prvom dijelu. Drugi dio dijeli se na pet područja (organska, analitička, anorganska, fizikalna i polimer/biokemija) s tri zadatka u svakom. Ovdje možemo birati između zadataka jer se na kraju boduje po jedan najbolje riješen zadatak iz svakog područja, otkrio nam je jedan od naših predstavnika, učenik Lovro.

Natjecanje se odvijalo virtualno

A samo online natjecanje provedeno je u poprilično strogim uvjetima, kako ne bi bilo varanja.

– Pisanje je izgledalo tako da se priključimo na online sastanak s njihovim mentorom u Rusiji i onda radimo share screen (dijeljenje ekrana op.a.) da vide što radimo na zaslonu. Učionica u kojoj se piše stalno se snima i to se, uz snimku ekrana, stalno provjerava, a oni koji varaju mogu biti diskvalificirani. U utorak je bilo tehničko testiranje, što znači da smo se probno povezali na sastanak, dali im informacije pišemo li svi skupa ili svatko od doma i probali smo poslati nešto da organizatori vide je li sve u redu sa slanjem zadataka. U srijedu je bila ceremonija otvaranja, a u četvrtak i petak testove smo pisali svaki dan od 9 do 14 sati po našem vremenu. U subotu su bila dva online predavanja o kemiji, u nedjelju rok za žalbe, a u ponedjeljak ceremonija zatvaranja gdje su pročitana imena dobitnika, prepričao nam je Lovro.

Kako s učenike su na njihovom putu do uspjeha pratili mentori Darko Vušak (PMF, Kemijski odsjek) i Tin Klačić (PMF, kemijski odsjek). Oni su uz Branku Zorc (FBF) i Branimira Bertošu (PMF, kemijski odsjek) voditelji grupe znanstvenika, studenata i nastavnika koja već niz godina sudjeluje u pripremi učenika za sudjelovanje na kemijskim olimpijadama.

– Prezadovoljni smo rezultatom naših natjecatelja, te se nadamo da im je ovo prije svega bilo jako lijepo iskustvo, te velika motivacija za daljnje školovanje i učenje kemije, poručuju iz hrvatskog tima za Međunarodnu kemijsku olimpijadu.