Pretraga

Kako prepoznati je li vaše dijete darovito? Ovo su tri stvari na koje morate obratiti pozornost

A- A+

Prema istraživanju iz 2021. godine, u svjetskoj populaciji je od jedan do tri posto darovite djece, a danas se obilježava njihov dan – Međunarodni dan darovite djece. Roditelji mogu prepoznati je li njihovo dijete darovito još tijekom prve godine života, a u ovom tekstu donosimo tri stvari na koje morate obratiti pozornost ako mislite da bi i vaše dijete moglo biti nadareno.

Ilustracija: Pexels

Darovitost je vrlo razvijen potencijal izuzetnih sposobnosti osobe u određenom području u kojemu postiže natprosječne rezultate, bilo da je riječ o znanosti ili u nekom kreativnom području. Danas se obilježava Međunarodni dan darovite djece kojih je u populaciji jedan do tri posto, a u nastavku teksta donosimo tri stvari na koje morate obratiti pozornost ako mislite da bi vaše dijete moglo biti darovito.

Napredan govor za djetetove godine

Ako ste primijetili da vaše dijete brzo ‘hvata’ riječi i ima puno rašireniji vokabular od svojih vršnjaka ili već rano (možda čak i nesvjesno) nauči čitati, moguće je da je vaše dijete naprednije od prosjeka. Isto tako, ako primjećujete da vaše dijete želi i može sudjelovati u razgovoru odraslih i vrlo lako ‘pohvata’ o čemu se radi, to isto može biti znak darovitog djeteta, navodi se u knjizi psihologinje Jasne Cvetković Lay ‘Darovito je, što ću s njim?’.

Inače, roditelji već u od prve godine djeteta mogu primijetiti znakove darovitosti i to ako naročito živahno reagira na određene stvari iz okoline. To može biti zvuk, boje, slike, film, socijalne interakcije i slično. Kada dijete progovori, moglo bi početi postavljati hrpu pitanja jer ga zanima apsolutno sve što se događa oko njega.

Izdvojeni članak
nastavnica drži nastavu u učionici, učenici ju slušaju

Nastavnici i roditelji, pozor: Izašle su smjernice za rad s darovitom djecom i učenicima

Vrlo lako pamte i praktički ne moraju učiti

Vaše dijete iz škole nosi same petice, ali ga skoro nikada doma niste vidjeli za knjigom? To je zato što takva djeca vrlo brzo pamte informacije, odnosno ‘upijaju poput spužve’ pa zapravo i ne trebaju učiti, posebice tijekom osnovne škole kada im je gradivo ‘prelagano’.

Uz to, kada uče, možete primijetiti da imaju svoj način kako uče, a često je to vrlo neobičan, odnosno kreativan i nekonvencionalan način. Ako su uz to fokusirani na određenu temu, poput dinosaura, astronomije, životinja i slično, vjerojatno biste ih trebali pokušati usmjeriti u tom pravcu kako bi još više razvijali svoje sposobnosti.

Izdvojeni članak

Daroviti učenici pisali Fuchsu: Neki poželjeli dodatne sate najdražih predmeta, drugi manje ocjena

Osjetljiviji su od svojih vršnjaka

Viša razina empatije kod djeteta može ukazivati na darovitost. Posebice ako je dijete više od svojih vršnjaka osjetljivo na nepravdu i na nju vrlo emocionalno reagira. Uz višu osjetljivost, kod djeteta se može pojaviti i velika količina energije koja se može manifestirati kroz brzo pričanje, brzo kretanje i slično.

Ovo su samo prvotne indikacije koje mogu upućivati na to da imate darovito dijete, ali kako bi se to sa sigurnošću utvrdilo, najbolje bi bilo da dijete napravi testiranje.