Pretraga

Kaos na izletu u Istri: Odgojitelj fizički napao dijete zbog ‘neprimjerenog ponašanja’

A- A+

Izlet u Istri na koje su išli učenici iz Slovenije, zacrnjen je nasilnim odgajateljem. Prema dostupnim informacijama, 12-godišnji učenik se derao u dnevnom boravku, a odgojitelj je zbog vike pribjegao fizičkom napadu. Odgojitelj je udaljen s ljetovanja, a slovenska policija čeka povratak učenika u susjednu zemlju kako bi i njega ispitali u sklopu istrage.

Foto: Unsplash | Canva

Ljetne radosti i brčkanje u moru, za slovenske učenike u Poreču su naprasno zamagljene nasilnim incidentom. Kako javlja slovenski medij 24ur, tijekom grupnog vođenja djece na ljetovanje, došlo je do sukoba odgojitelja s 12-godišnjakom.

Na deranje učenika odgovorio udarcem: ‘Već sada mu je zabranjeno sudjelovanje na godišnjim odmorima’

Prema trenutno dostupnim informacijama i učenik i učitelj koji su sudjelovali u incidentu su iz Slovenije. Do fizičkog sukoba je došlo zbog vike. Ovo ljetovanje u Hrvatskoj za slovenske učenike je organizirala udruga Društvo prijatelja Maribor (ZPM Maribor) i ovakve odmore za učenike iz nama susjedne zemlje u Poreču organiziraju već 36 godina.

– Već sada možemo potvrditi da je učitelju zabranjeno sudjelovanje u godišnjim odmorima ili drugim programima koje provodi ZPM. Duboko žalimo zbog incidenta koji baca loše svjetlo na našu organizaciju i sav dosadašnji rad, menadžment i odgajatelje, koji svake godine rade vrhunski posao, što svake godine potvrđuju i djeca i roditelji, poručili su iz ZPM-a Maribor, prenosi 24ur.com.

Dodali su da je odgajatelj koji je sudjelovao u sukobu već udaljen. Mariborska policija je navela da će po povratku učenika s ljetovanja razgovarati i s 12-godišnjakom u sklopu svoje istrage. Ono što je trenutno poznato je da se incident dogodio u dnevnom prostoru ljetovališta Obrazovno-rekreacijskog centra VIRC kod Poreča. Učenik šestog razrednika je krenuo vikati, a iako su i drugi odgajatelji željeli spriječiti njegovo deranje, samo je jedan odgajatelj prešao granice te koristio fizičku silu zbog neprimjerenog ponašanja. Nakon incidenta, 12-godišnjak je odlučio da želi i dalje ostati na ljetovanju.

Izdvojeni članak
djeca se igraju u vrtiću, a ispred njih su autići

Uvodimo devetogodišnju školu, a nedostaje vrtića i odgojitelja: ‘Trebamo beneficirani radni staž’

U Poreču godišnje ljetuje 1.600 učenika: 11 dana odmora u pratnji odgojitelja

ZPM Maribor je istaknuo i da nasilni odgajatelj nije bio ‘roditelj učeničke grupe’, već jedan od odgojitelja početnika koji je pomagao vodećim učiteljima. Ovo društvo napominje da svi odgojitelji početnici moraju sudjelovati na stručnoj nastavi od 14 sati prije nego vode učenike na godišnji odmor. K tome imaju i individualni razgovor s pedagoškim vodstvom smjene.

U ZPM Maribor to je praksa godinama te napominju da se tijekom 71 godine djelovanja udruge nikada ništa slično nije dogodilo. Uz policijski postupak, mariborska udruga je pokrenula vlastite postupke, u skladu sa svojim ‘Kodeksom etičkih načela odgajatelja na području ljetovanja’. Inače, u Obrazovno-rekreacijskom centru VIRC kod Poreča svake godine ljetuje više od 1.600 djece u pratnji preko 200 odgajatelja. Kroz 11 dana, za djecu su organizirane razne aktivnosti te naravno, uživanje u moru.