Pretraga

Knjižnica FFZG-a izložena neviđenoj osudi zbog vica: Donosimo listu tema koje bi trebalo zabraniti u šalama

A- A+

Na Facebook stranici Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, danas je objavljen vic, koji je izazvao neviđenu lavinu reakcija, što je na kraju nagnalo administratore da ga obrišu! Naime, u moru svojih mahom zabavnih, korisnih i informativnih objava, na zadnjih godinu dana vrlo popularnoj Facebook stranici, svakog tjedna se objavi po jedan vic, kojemu su autori studenti Filozofskog fakulteta.

izvor: Facebook stranica Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu

No, današnji je izazvao lavinu reakcija, a glasi ovako – ‘Dolazi filovana paprika u policijsku postaju i kaže – Dobar dan prijavila bih jedno filovanje’.

Izdvojeni članak

Mrak vijest: Među 32 najljepše knjižnice svijeta uvrštena i najveća fakultetska knjižnica u Hrvatskoj

Iako je post kako smo naglasili obrisan, još uvijek traje žučna rasprava na Facebook stranici Seksizam naš svagdašnji, na kojoj su jake snage raspoređene na obje strane fronta. U jedno smo u svakom slučaju sigurni, da ovo nije nikakav seksizam, budući da pripadnici oba spola bivaju žrtvama silovanja, koju se s jedne strane ovdje ističe kao tabu tema u kontekstu humora.

Premda, nama sliči na manje ili više (ne)spretnu igru slovima, koja se nekome može činiti smiješna ili ne, a koja se na silu željela proglasiti spornom.

Ako ćemo ovakvu šalu osuditi u kontekstu političke (ne)korektnosti, čini nam se da bi valjalo posegnuti duboko u riznicu viceva, koje prepričavaju Hrvati pa istom tretmanu prepustiti tisuće drugih viceva.

Naime, kako svi znamo, gotovo svakodnevno možemo pročitati ili čuti viceve u kojima su Bosanci površni, naivni i glupi, plavuše isto tako, Crnogorci lijeni, Zagorci ispičuture, Bračani škrtci, a Slovenci su mali i nebitni, a Romi su… sve samo ne ispravni. Tu je dakako i zli đak Perica, koji vrijeđa učitelje i kolege učenike, zaobilazi školske uzuse te na stotine načina pokušava prevarom postići neki cilj.

Imamo tu dakako i viceve o svekrvama, punicama, nevjestama, zetovima pa imamo viceve o ‘pandurima’, svećenicima, časnim sestrama, političarima. Što je zajedničko vicevima o svim prethodno navedenim skupinama? Nijedna od njih se u toj kratkoj humorističnoj formi ne prikazuje u pozitivnom svjetlu. Naprotiv, svi su oni u 95% slučajeva zločesti, zlonamjerni, nespretni, glupi, nemoralni, skloni protuzakonitostima…

E sada, kada bismo izbacili viceve o svim gore navedenim skupinama, malo bi se toga moglo ispričati. Zadnjih smo godina svjedočili svakakvim udarima na humor, od onog s Charlie Hebdoom koji je imao katastrofalne posljedice, do još uvijek pomalo nevjerojatnog zakonskog sankcioniranja satire, u slučaju Newsbara.

Ovaj napad na Knjižnice Filozofskog fakulteta, također se u tom smislu čine opasnima. Jer valja razlikovati imaginaciju, maštu i izmišljeni scenarij od stvarnosti. Jednu situaciju ovoga tipa se čini jednostavno osuditi, međutim vrijedi se zapitati koliko bismo onda serija, pjesama, umjetničkih slika, kazališnih predstava trebali cenzurirati jer se u njima promiče politički nekorektan humor ili je neka skupina izložena poniženju na ovaj ili onaj način.

Već smo i naveli neke opasne i bizarne primjere cenzure, jer je netko procijenio kako su povrijeđeni njegovi osjećaji, a možemo navesti još i slučaj Ministarstvo ljubavi, kada je javna televizija zbog nevjerojatnih pritisaka, skoro otkazala prikazivanje filma (sufinanciranog iz proračuna), jer je eto netko utuvio u glavu da taj film vrijeđa udovice branitelja iz Domovinskog rata.

Svakako treba postojati odgovornost za izgovorenu riječ, no treba se plašiti situacija u kojima netko zbog (ne)ukusne šale odlazi pred sud. Duga je povijest takvih okolnosti na ovim pa i drugim prostorima.

Ipak, administratori stranice Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu nisu se odlučili boriti za slobodu humora, nego su zbog silnih pritisaka obrisali vic i objavili neki apsolutno politički korektan. Izrevoltirani tim postupkom, nekolicina pratitelja stranice se pod krinkom uvrijeđenosti, izrugala zamjenskoj fori. Ispod možete pročitati vic i ispriku.

Ispriku za vic je poslao čak i Filozofski fakultet. Možda još i da sankcioniraju administratore stranice Knjižnica Filozofskog fakulteta?

__________________________________________________________________________________________

*Komentar je stav autora