Pretraga

‘Kračem’, ‘postignuče’, ‘stvaralaćke’: Pravilnik o darovitim učenicima prepun je pravopisnih grešaka

A- A+

Pravilnik o srednjoškolskom obrazovanju darovitih učenika pun je pravopisnih grešaka. Na snazi je još od 1993. i koristi se i danas, a od tada ga nitko nije lektorirao niti ispravio.

Pravilnik o srednjoškolskom obrazovanju darovitih učenika | Foto: Narodne novine

Teško je za povjerovati, ali pravopisne greške poput ‘postignuče‘, ‘stvaralaćke‘, ‘kračem‘ i ‘zajednićke‘ nalaze su u Pravilniku o srednjoškolskom obrazovanju darovitih učenika, otkriva 24sata.hr.

Pravilnik je na snazi od 1993. godine i koristi se i danas, a od tada ga nitko nije lektorirao niti ispravio, piše 24sata. Njegovu objavu o ovakvom izdanju odobrila je i potpisala tadašnja ministrica kulture i prosvjete Vesna Girardi-Jurkić i tako postoji u Narodnim novinama, prenosi 24sata.hr.

Izdvojeni članak

Koristan pravopisni savjet koji će vam poslužiti prilikom pisanja seminarskih radova, ali i mailova

U dokumentu se neke greške ponavljaju i više puta, a 24sata.hr je izbrojio da se riječ ‘kračem’ pojavljuje čak sedam puta. Na upit 24sata.hr Ministarstvu znanosti i obrazovanja postoji li ispravljena verzija Pravilnika, Ministarstvo odgovara:

– Spomenuti Pravilnik je još uvijek na snazi. Dokument objavljen u Narodnim novinama je službeni dokument i koristi se u verziji kako je objavljen, rekli su iz Ministarstva za 24sata.hr.

Kako bismo i sami provjerili koliko grešaka ima, ubacili smo tekst iz Pravilnika u Word dokument koji automatski pronalazi greške. Zanimljivo je i što su, osim pravopisnih grešaka, koristili veliko slovo ‘I’ kao malo slovo ‘L’. Evo koje smo još greške pronašli: ‘osnovnoškofsku’, ‘uoćavanja’, ‘ćine’, ‘pračenju’, ‘instrumetarij’, ‘obrazvnoj’, ‘Ministerstvo’, ‘medunarodne kulturnoprosvjetne’.

‘Kračem’, ‘postignuče’, ‘stvaralaćke’: Pravilnik o darovitim učenicima prepun je pravopisnih grešaka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap