Pretraga

Kreće novi val podijele stipendija od 1.200 kuna za srednjoškolce i studente: Doznajte koji su uvjeti Ministarstva turizma

A- A+

Ministarstvo turizma će ovoj školskoj i akademskoj godini sufinancirati stipendije za učenike i studente koji se odluče obrazovati za ugostiteljsko-turistička zanimanja. Stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno, a po završetku i nakon uspješno provedenog probnog rada, stipendist s tvrtkom koja sufinancira drugi dio stipendije potpisuje ugovor o radu na određeno vrijeme.

Foto: Srednja.hr

Ministarstvo turizma nastavlja Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Kroz taj program, a u suradnji s poduzećima, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, dodjeljuju se učeničke i studentske stipendije. Svaki dionik financijski sudjeluje s 50 posto, dakle polovicu stipendije od 1.200 kuna dodjeljuje Ministarstvo, a polovicu partnersko poduzeće.

Tijekom školovanja praksa, a po završetku posao na godinu dana

Izdvojeni članak
stipendije

Nemojte propustiti priliku: Ministarstvo gospodarstva nudi srednjoškolcima stipendije vrijedne 9.000 kuna

– Temeljem navedenog programa stipendisti imaju pravo na maksimalno do 1.200 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Ovim putem stipendist se obvezuje redovito upisivati i pohađati razrede/godine te maturirati/diplomirati u redovnom roku. Tijekom trajanja školovanja/studiranja, stipendist se obvezuje redovito obavljati stručnu praksu u objektima tvrtke partnera. Nadalje, stipendist se obvezuje odmah po završetku redovnog školovanja/studiranja sklopiti s tvrtkom ugovor o radu na određeno vrijeme uz uvjet probnog rada ili ugovor o radu pripravnika (ukoliko se provodi pripravnički staž), a nakon uspješno provedenog probnog rada/pripravničkog stažiranja sklapa se ugovor o radu na određeno vrijeme. Ovim ugovorom, stipendist se obvezuje ostati u radnom odnosu u tvrtki punih 12 mjeseci, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Kako pojašnjava ministar Gari Cappelli, cilj stipendija pružiti je financijsku i moralnu potporu onima koji tek ulaze u svijet turizma i ugostiteljstva. Uz to, želja je i kroz suradnju s gospodarstvenicima pomoći u popularizaciji ovih zanimanja i pravovremenom usmjeravanju mladih ka zanimanju.

– Ovim programom isto tako osiguravamo i podizanje kvalitete stručne prakse te osiguravamo zapošljavanje nakon završenog obrazovanja što doprinosi i povećanju ukupne zaposlenosti. Program Stipendija jedna je od mjera nošenja s izazovom potreba tržišta rada u našem sektoru koja će dodatno biti osnažena kroz pet stotina milijuna kuna vrijedan projekt Centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu koji će osigurati moderan pristup strukovnom obrazovanju i cjeloživotnom učenju u turizmu, kaže ministar Cappelli.

Ova stipendija dodjeljuje se od 2008., a od tada je potpisano 1.370 ugovora o stipendiranju i ukupno isplaćeno više od 10,7 milijuna kuna.

Što učenici i studenti moraju učiniti da dođu do stipendije?

Izdvojeni članak

MZO pokleknuo i nanovo ispravio Pravilnik o STEM stipendijama: Od danas, bez diskriminacije

Tvrtke koje žele postati partneri projekta mogu se na javni poziv javiti sve do 7. studenog 2018.

– Javni poziv za sudjelovanje u Programu poticanja obrazovanja i kadrova u ugostiteljstvu i turizmu u 2018. godini ‘Stipendije’ upućen je pravnim osobama koje su registrirane za obavljanje ugostiteljsko-turističkih usluga (tvrtkama) te županijskim obrtničkim komorama, koji ulaskom u Program postaju partneri Ministarstva turizma, kažu nam iz Ministarstva.

No, kako se za stipendije mogu prijaviti krajnji korisnici, odnosno učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu?

– Ministarstvo ne zaprima neposredne prijave potencijalnih stipendista, već tvrtke i komore same biraju stipendiste u skladu sa svojim potrebama (stupanj obrazovanja, zanimanje i sl.) u suradnji sa strukovnim i visokim školama. U tom smislu predlažemo da se najprije informirate u svojoj školi/fakultetu, odnosno neposredno obratite partnerima Ministarstva koji su do sada sudjelovali u Programu, a koje možete naći na mrežnim stranicama Ministarstva turizma, poručuju iz Ministarstva.

Kreće novi val podijele stipendija od 1.200 kuna za srednjoškolce i studente: Doznajte koji su uvjeti Ministarstva turizma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap