Pretraga

Kreće škola emocionalne pismenosti: Roditeljima bi mogla dosta pomoći oko djece

A- A+

Mala škola emocionalne pismenosti. Naziv je to novog obrazovnog programa pri zagrebačkom Centru za zdravlje mladih. Usmjeren je na roditelje osnovnoškolaca kojima će kroz pet radionica dati uvid u emocionalnu inteligenciju, empatiju i samopouzdanje koje je poželjno poticati u odgoju djeteta. Prijave su otvorene, a traju do 29. rujna.

učenik, dječak, dijete

Foto: Unsplash

Brojna istraživanja upućuju koliko je važna emocionalna inteligencija za cjelokupno zdravlje. Posebno je to bitno za djecu. Odgojiti dijete koje je emocionalno zrelo, ima razvijenu empatiju i samopouzdanje nije nimalo lako. Želja je, zasigurno, svakoga roditelja da odgoji upravo takvo dijete.

‘Ipak, postoje neugodne situacije…’

Kako bi im s time pomogli, Centar za zdravlje mladih u Zagrebu pokrenuo je Malu škole emocionalne pismenosti za roditelje osnovnoškolaca; konkretnije, prikladni polaznici programa roditelji su djece u dobi do 12 godina.

– Toplina i ljubav, kao i emocionalna kompetentnost roditelja, osnova su za razvoj navedenih karakteristika i načina funkcioniranja kod djeteta. Ipak, postoje više ili manje neugodne situacije i životne okolnosti s kojima se svi mi, pa tako i naša djeca, susrećemo kroz život. Nekad nas takve okolnosti dovedu u stanje gdje je teško nositi se s vlastitim ili tuđim emocionalnim stanjima i načinima iskazivanja osjećaja, ističu iz Centra mladih u Zagrebu.

Danas su iznimno važna postignuća, u školi, na poslu, i često fokus u potpunosti ode na vanjsko dok unutarnje stanje – bilo roditelja, bilo djeteta, biva zanemarivan.

Izdvojeni članak

Školarci trpe posljedice pandemije i potresa, ali i roditelji: ‘Iscrpljeni su nakon online nastave’

Održat će se ukupno pet radionica

Mala škola emocionalne pismenosti tijekom pet susreta roditeljima će držati radionice unutar kojih će imati priliku, kroz niz edukativnih aktivnosti, naučili nešto više o područjima kao što su emocionalna inteligencija, kompetencija i pismenost, privrženost, razumijevanje, prihvaćanje i regulacija emocija.

– Uzimajući u obzir da istraživanja potvrđuju utjecaj emocija na pažnju, pamćenje, učenje, kvalitetu socijalnih odnosa te fizičko i mentalno zdravlje, donošenje odluka i školsko/akademsko/poslovno postignuće, educiranje o emocijama i načinima kako to znanje prenijeti na vlastito dijete, može biti od iznimne koristi i Vama kao roditelju i Vašem djetetu, kažu iz Centra.

Osobe s višom emocionalnom inteligencijom, napominju, bolje se suočavaju i upravljaju dnevnim stresorima i vlastitim emocijama, a bolje suočavanje sa stresorima povezano je i s nižim razinama depresivnosti, anksioznosti i stresa. Prijave za školu otvorene su do 29. rujna, a prijavnicu možete ispuniti na ovoj poveznici. Ako se prijavljuju oba roditelja, iz Centra mole da ispune prijavu svaki za sebe.


ŠKOLA KREĆE POČETKOM LISTOPADA

Mala škola emocionalne pismenosti za roditelje djece u dobi do 12 godina krenut će 3. listopada 2022. godine. Svaki ponedjeljak u 19 sati u Centru za zdravlje mladih održat će se radionica. Pet ponedjeljaka zaredom roditelji će učiti o emocionalnoj inteligenciji.