Pretraga

Liječnica objasnila hoće li dva dana online škole spriječiti širenje korone i kako ju razlikovati od obične viroze

A- A+

Stručnjakinja školske medicine Nataša Dragaš-Zubalj komentirala je porast broja novozaraženih među učenicima te nedoumice roditelja u vezi toga cijepiti ili ne cijepiti svoju djecu.

cijepljenje

Foto: Unsplash

U Dnevniku Nove TV gostovala je Nataša Dragaš-Zubalj, voditeljica odjela Školske i sveučilišne medicine Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te je komentirala činjenicu da će idućeg tjedna, uz dva dana praznika nakon Svih svetih, učenici četvrtak i petak provesti na online nastavi.

– Sigurno se ne može spriječiti širenje zaraze, ali se može usporiti. U tom periodu možemo očekivati izlaske iz samoizolacija i razredi se mogu ponovno vratiti na nastavu. Osobno nisam pobornik online nastave zbog negativnih aspekata koji mogu negativno utjecati na sve segmente života djeteta, rekla je Dragaš-Zubalj.

Isti simptomi

Došlo je i do porasta broja novozaraženih kod školaraca, a kako je za Novu rekla Dragaš-Zubalj, simptomi su isti kao i kod odraslih, respiratorni problemi, glavobolja, kašalj.

– Međutim, kod djece su češći simptomi gastrointestinalne naravi. Nailazimo na proljev i povraćanja. U takvim situacijama možemo pomišljati da se ipak radi o koroni. Izabrani liječnik, koji dobro poznaje svoju djecu i skrbnike, može dobro procijeniti je li to za dijete uobičajeno ili ne. Ukoliko postoji najmanja sumnja, dijete se naravno može uputiti na testiranje, pojasnila je te dodala da se simptomi teško razlikuju simptomi od viroza, ali da se ipak mogu razaznati.

Dosta cijepljene djece

Primorsko-goranska županija je u vrhu po broju cijepljene djece. Dragaš-Zubalj za Novu ističe kako je postojala nekakva stagnacija, ali se sad opet bilježi porast, upravo zbog broja pozitivne djece i onih u samoizolaciji. Nedoumica kod roditelja, ističe Dragaš-Zubalj, ima.

– Imate roditelja koji ne žele o tome razmišljati jer žele da njihova djeca normalno žive. Kod nas, kod djece kroničara nije dominantno cijepljenje, već među zdravom. Zdrava djeca se bave aktivnostima, mogu negdje odlaziti i družiti se. Iz osobnog iskustva, posebno kod studenata, nismo imali veće nuspojave. Kao bol ruke, temperatura, opća malaksalost. Ništa strašno i dugotrajno, istaknula je Dragaš-Zubalj.

cijepljenje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap