Pretraga

Pravobraniteljica poslala poruku za početak praznika: Upozorava na pravilo oko izlazaka za mlađe od 16

A- A+

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević se pismom obratila učenicima i roditeljima povodom početka ljetnih praznika. Zaželjela im je ugodno ljeto, ali i upozorila na rizike kojih se treba paziti. Apelirala je i na policiju da tijekom ljeta poveća svoje patrole zbog maloljetničkih izlazaka i opijanja.

Foto: Unsplash

Ljetni praznici su počeli, a ugodan odmor i bezbrižno ljeto, učenicima je zaželjela i pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević.

– Okrenite se pozitivnim i vedrim mislima, činite dobro drugima i sebi te iskoristite ljetne praznike da se odmorite od ocjena, zadaća, računala, mobitela, interneta i društvenih mreža. Čitajte, šećite, skačite, trčite, rolajte, vozite romobile, biciklirajte, plivajte i uživajte u ljetu. Ukoliko se iz nekog razloga osjetite uznemireno ili vas muči neki problem, porazgovarajte s odraslom osobom u koju imate povjerenja, a uvijek se možete obratiti i meni. Nemojte zaboraviti zaštitu od sunca, pijte dovoljno tekućine i pazite na sebe i druge oko vas, poručila je Pirnat Dragičević.

Izdvojeni članak
u pozadini crno bijele ruke koje s ebrane, naprijed u boji pravobranitlejica za djecu helenca pirnat dragičević

Pravobraniteljica o vršnjačkom nasilju u Splitu: ‘Veliki izazovi stavljeni su pred roditelje’

Ljeti treba voditi računa o djeci: Rizici i opasne situacije

Pravobraniteljica je s početkom ljetnih praznika pozvala nadležne kulturne, sportske, obrazovne i druge organizacije da djeci omoguće brojne aktivnosti. To je, navodi, posebno važno jer nisu sva djeca u mogućnosti ići na more za vrijeme praznika. Neki mladi, navodi Pirnat Dragičević, tijekom ljeta i rade. Bilo za kakvog poslodavca, bilo s obitelji na poljoprivrednim zemljištima. U svakom slučaju, pravobraniteljica apelira na roditelje da zaštite svoje dijete od svakog oblika rada koji je štetan i ugrožava djetetovo zdravlje. Navela je da se takve prakse mogu prijaviti i inspekciji. Istaknula je i da je ljeto vrijeme kada roditelji i skrbnici mogu provesti više vremena s djecom. No i ovdje poziva na oprez i nadzor kako bi osigurala sigurnost mladih.

– Ljeti se, nažalost, događaju situacije u kojima djeca stradavaju ili su izložena štetnim utjecajima, stoga je potrebno voditi računa o njihovoj sigurnosti na igralištima, u prometu, na plaži i u svim ostalim aktivnostima. Pozivam nadležne službe da obrate pažnju na pojačane rizike kojima bi djeca mogla biti izložena tijekom praznika te apeliram na medije da redovito informiraju javnost o ponudi aktivnosti za djecu, ali i o potencijalnim izazovima koji zahtijevaju pojačan oprez i brigu odraslih o djeci, rekla je Pirnat Dragičević.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj porastao broj mladih koji su često nesretni: Najčešći ‘krivac’ je školski neuspjeh

Pozvala policiju da pojača nadzor zbog malokjetnićkih izlazaka i opijanja

Između ostalog, pravobraniteljica za djecu je podsjetila i da noćni izlasci nisu dozvoljeni mlađima od 16, a konzumiranje alkohola svima koji nemaju 18 godina. I ovdje je pozvala sve koji primijete maloljetno opijanje i izlaske nakon 23 sata da to prijave policijii. Također, od policije je zatražila dodatne ljetne kontrole.

Navodeći da djeca ‘najveći dio slobodnog vremena provode na internetu i društvenim mrežama’, pravobraniteljica je zabrinuta i zbog povećanog rizika digitalne zloupotrebe djece. Stoga je savjetovala roditeljima da se informiraju o stranicama koje djeca posjećuju, razgovaraju s njima o korištenju interneta i rizicima. Navodi da bi se djeci i trebao ograničiti broj sati provedenih na internetu, a na kompjuteru uvesti zaštitne programe.

– Roditelji, iskoristite vrijeme godišnjih odmora da kvalitetno i što više vremena provedete zajedno sa svojom djecom te vodite računa o njihovoj sigurnosti na igralištima, u prometu, na plaži i u svim ostalim aktivnostima. Svima vama želim ugodne i bezbrižne praznike, uz mnogo aktivnog zajedničkog druženja, istraživanja, zabave, igre i lijepih uspomena, zaključila je Pirnat Dragičević.