Pretraga

Ministar Fuchs otkrio u kojem će se slučaju zatvarati škole, a ima i poruku za maturante

A- A+

Ministar Radovan Fuchs gostovao je sinoć u Dnevniku HRT-a. Rekao je kako će se na nastavu na daljinu prijeći tek ako Vlada proglasi potpuni lockdown. Istaknuo je i da NCVVO priprema scenarije za maturu, ali se slaže da su se pravila pisanja ispita trebala znati na početku školske godine. Maturantima je poručio da mogu mirno spavati.

Screenshot: HRT

Gostujući sinoć u Dnevniku HRT-a, ministar obrazovanja, Radovan Fuchs ponovio je kako nastava ide kao i do sada, prema A, B i C modelu, te kako će se odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donositi shodno situaciji na terenu.

Škole će se zatvoriti u slučaju potpunog lockdowna

U Ministarstvu smatraju da je i dalje nastava ‘licem u lice’ najbolji oblik nastave, a na pitanje što bi se trebalo dogoditi da sve škole prijeđu na online nastavu, Fuchs odgovara:

– Trebalo bi se dogoditi da Vlada proglasi kompletan lockdown, tako smo i pretpostavljali da bi u tom slučaju sve kompletno prešlo online. O tome bi onda, jednako tako kao i o lockdownu, Vlada donijela odluku o prelasku svih škola na nastavu na daljinu, kaže Fuchs.

Iako je to jedan od scenarija o kojem se promišlja u Ministarstvu, za sada neće biti pomicanja zimskih praznika.

– Naravno da moramo u ovakvim situacijama cijelo vrijeme promišljati moguće scenarije jer ne znamo što nam nosi sutra, ali ono što vam mogu reći je da za sada ostaje sve kako jest, kaže Fuchs.

‘ Škole treba držati otvorenima koliko god je to moguće’

Protekle srijede održan je prosvjed Sindikata Preporod čiji čelnici u smatraju da je u sustavu nastao kaos zbog epidemije. Fuchs ne misli da je tako.

– Smatram da u ovim izuzetno teškim okolnostima nastava i obrazovanje funkcioniraju vrlo dobro i da su sretni i djeca i roditelji i nastavnici, što se koliko je god moguće nastavni procesi odvijaju u školi. Upravo je izašla zadnja UNESCO-va publikacija oko toga gdje se potpuno jasno i glasno izvodi zaključak nema supstitucije nastavi ‘licem u lice’ i da škole treba držati otvorenima koliko god je to moguće. Ne samo isključivo zbog same edukacije, nego i zbog svih ostalih elemenata koji utječu na psihički i socijalni razvoj djece, ističe ministar.

Kada je riječ o plaćama nastavnika, ponovio je kako je ova Vlada ispunila obećanje i od 1. siječnja svi prosvjetni radnici dobit će povećanje plaće od 4%, ali da je spreman na razgovor kada je u pitanju dodatno plaćanje paralelnog rada u školama i online nastavi.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

NCVVO sprema scenarije za maturu, traže i da dvojka na eseju bude obvezna za prolazak Hrvatskog

O državnoj maturi

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja predložio je još u srpnju promjene Pravilnika o provedbi državne mature. Između ostaloga, iz NCVVO-a predlažu strože kažnjavanje prepisivanja, kao i da se na eseju ponovno određuje zaseban minimalni prag te da on bude uvjet za prolazak čitavog ispita iz Hrvatskog jezika. Iz Ministarstva su rekli kako je osnovano Povjerenstvo koje će razmotriti jesu li te promjene potrebne, a da je rok za izradu eventualnog novog Pravilnika siječanj. Na pitanje bi li pravila ipak trebala biti poznata na početku školske godine, Fuchs kaže:

– Pravila bi se trebala znati na početku nastavne godine. Pitanje mature za koju NCVVO radi nekoliko različitih varijanti. Ja sam pristaša toga da postoji više scenarija i planova. Prema tome, ne mogu vam ovog časa eksplicitno  reći na koji način će se čitav proces odvijati i što će se ocjenjivati, pitajte me za neko vrijeme kada dobijem na stol varijante.

Na pitanje trebaju li se pravila mijenjati baš u ovo vrijeme, Fuchs poručuje:

– Nitko nije ni rekao da će se promijeniti. Ja sam samo rekao da ne vidim nekakav preveliki razlog da nešto ispitujete, a ne ocjenjujete i da vam je to dio državne mature. Maturanti još mogu mirno spavati, zaključuje ministar.