Pretraga

NCVVO sprema scenarije za maturu, traže i da dvojka na eseju bude obvezna za prolazak Hrvatskog

A- A+

Ministar Radovan Fuchs proteklog je tjedna istaknuo kako je od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) zatražio pripremu nekoliko scenarija za provedbu državne mature, budući da je nepoznato u kojem će se smjeru kretati epidemija. Iz NCVVO-a kažu kako su uz postojeći pripremili još nekoliko kalendara, a jedan od scenarija uključuje pisanje ispita u dva epidemiološka bloka. Inače, NCVVO je od Fuchsa još na početku mandata zatražio izmjene Pravilnika o polaganju državne mature, a jedna od izmjena otvarala bi mogućnost da se na eseju i ispitu iz Hrvatskog ponovno određuju zasebni minimalni pragovi. Drugim riječima, da ispit iz Hrvatskog ne mogu proći oni koji ne dobiju minimalno dva na eseju.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Kada je riječ o učenicima koji ove godine pišu državnu maturu, ministar obrazovanja, Radovan Fuchs kazao je prošloga tjedna da se razgovara o tome kako će se provesti ispiti.

– To će ovisiti o tome koliko će ovakva situacija trajati, hoće li se nastava stabilizirati. Ako uspijemo održati nastavu na ovoj razini, to će sigurno biti puno bolje za maturante, kazao je ministar i dodao da je Ministarstvo dalo nalog NCVVO-u da pripremi nekoliko mogućih scenarija za državnu maturu.

Jedan od prijedloga je pisanje ispita u dva bloka

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne žele previše govoriti o planovima. Iz službe za odnose s javnošću kažu nam da je trenutno važeći kalendar objavljen, a moguće scenarije predstavit će javnosti nakon dobivanja suglasnosti od Ministarstva.

– S obzirom na uspješno provedenu prošlogodišnju maturu koja se prvi puta odvijala pod posebnim epidemiološkim mjerama, mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo iznjedrilo je nova logistička i sigurnosna rješenja. Neka od njih su se pokazala kao odlična rješenja na terenu, kao primjerice razdvajanje razina i polaganje ispita državne mature u dva epidemiološka bloka. U NCVVO-u pozorno pratimo novosti i zbivanja u školama te smo upravo zbog toga pripremili nekoliko mogućih kalendara za provedbu državne mature u ovoj godini, kažu nam iz NCVVO-a.

Slično kao i prošle godine, potvrđuju, jedna od opcija bit će prijedlog kalendara u kojem će se razdvojiti razine te pisanje ispita državne mature u dva bloka.

Izdvojeni članak

NCVVO od novog ministra traži izmjene pravilnika o maturi: Masovna prepisivačina strože bi se kažnjavala

NCVVO traži da se ponovno uvedu zasebni pragovi na esej i ispit iz Hrvatskog

Inače, nakon prošlogodišnje mature NCVVO je Ministarstvu uputio i prijedloge za izmjenom Pravilnika o polaganju mature. Između ostaloga, traže da se ispit mature koji se sastoji od više dijelova smatra položenim tek ako su položeni svi njegovi dijelovi. Ako MZO usvoji prijedlog, na eseju i ispitu iz Hrvatskog ponovno će se određivati zasebni minimalni pragovi. Drugim riječima, ispit iz Hrvatskog ne bi mogli proći oni koji ne dobiju minimalno dva na eseju.

– Uzimajući u obzir PISA istraživanje koje nas stalno upozorava na nisku razinu pismenosti naših učenika te važnost poznavanja Hrvatskoga jezika, NCVVO se zalagao za vraćanje minimalnog praga za svaki dio ispita, odnosno za esej i ispit iz jezika i književnosti. Kao institucija odgovorna za osiguranje kvalitete i vrednovanja znanja u hrvatskom obrazovnom sustavu, NCVVO je predložio da se uzme u obzir mogućnost ponovnog utvrđivanja minimalnog praga na oba dijela ispita Hrvatskoga jezika. Ovim putem podsjećamo na naše digitalne materijale ‘U Centru mature’ gdje svi koji žele mogu za vježbu napisati školski esej iz Hrvatskoga jezika i poslati ga u NCVVO na ocjenjivanje. Svi će, u razumnome vremenskom okviru, ovisno o pristiglome broju upita, dobiti povratnu informaciju od strane stručnih i dugogodišnjih ocjenjivača ispita državne mature, ističu iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u školskoj godini 2020./2021.

Ministarstvo osnovalo Povjerenstvo za izmjene pravilnika na maturi

Pitali smo ih i hoće li ta izmjena na Hrvatskom vrijediti već za ovogodišnje pristupnike, budući da je katalog za taj predmet već objavljen, a u njemu ne stoji da se na eseju i ispitu iz Hrvatskog određuju zasebni pragovi.

– NCVVO je kroz sve svoje prijedloge odluka uvijek stavljao u fokus pristupnike i ono što je najbolje za njih. Odluka je isključivo na našem resornom Ministarstvu, ali NCVVO će sigurno, sukladno eventualnim izmjenama i datumu donošenja novog Pravilnika, dati svoj prijedlog u kojoj školskoj godini bi izmjene trebale stupiti na snagu, kažu iz NCVVO-a dodajući kako se ‘u duhu konstruktivne suradnje s MZO, zajedničkim naporima intenzivno radi na izmjenama Pravilnika o polaganju državne mature’.

Time, kažu, žele zadržati povjerenje u obrazovni sustav i državnu maturu, ‘koja se temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti’. Iako su zahtjeve, koje možete vidjeti ovdje, u Ministarstvo poslali još u srpnju, izmjene Pravilnika koje predlaže NCVVO još nisu ugledale svjetlo dana. Kada će se to dogoditi te hoće li se na eseju i ispitu Hrvatskog ponovno utvrđivati zasebni minimalni pragovi prolaska, pitali smo i samo Ministarstvo, odakle šturo odgovaraju:

– Imenovano je Povjerenstvo za izmjene i dopune Pravilnika o provedbi državne mature koje će razmotriti opravdanost svih prijedloga izmjena. Rok za donošenje Pravilnika je kraj siječnja 2021. godine. Sve informacije vezane uz eventualne izmjene pravilnika, Ministarstvo će pravovremeno komunicirati, stoji u službenom odgovoru NCVVO-a.