Pretraga

Ministar Fuchs o zarazi u školama: ‘Brojevi rastu bitno manje nego u općoj populaciji’

A- A+

Ako će brojevi zaraženih koronavirusom i dalje biti u porastu do kraja tjedna, u Hrvatskoj se uvode nove mjere. Između ostaloga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio je Stožeru civilne zaštite da škole prijeđu na B i C model, što se prvenstveno odnosi na one koje ne mogu osigurati da učenici sjede po jedan u klupama. Hoće li ta i ostale mjere koje predlaže HZJZ biti uvedena, odlučit će Vlada i Stožer civilne zaštite RH. Ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, ovog je četvrtka ponovio kako broj zaraženih u školama raste bitno manje nego u općoj populaciji.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Iva Pem Novosel, potvrdila je kako je HZJZ Nacionalnom stožeru predložio prelazak na B ili C model nastave u školama u kojima učenici ne mogu sjediti po jedan u klupi i koje ne mogu osigurati distancu. Hoće li takva odluka biti donesena, konačno će odlučiti Vlada i Stožer civilne zaštite RH.

Fuchs: Broj zaraženih u školama raste, ali bitno manje nego u populaciji

No, ministar Radovan Fuchs ovog četvrtka ističe kako broj zaraženih u školama raste puno sporije nego u čitavoj populaciji.

– Opća kretanja se sigurno reflektiraju i u obrazovnom sustavu, kako brojevi u općoj populaciji rastu nešto malo, ne proporcionalno apsolutno, rastu i u ovim segmentima pozitivnih učenika. Ali, bitno, bitno manje nego u općoj populaciji, rekao je Fuchs, prenosi N1 televizija.

O mogućim novim mjerama za škole nije puno govorio.

– Ministar Božinović najavljuje uglavnom onaj dio mjera koji se odnosi na onaj širi dio ponašanja unutar populacije. Naravno da smo mi cijelo vrijeme u kontaktu i da ste strane usklađujemo pojedine aktivnosti po školama s općim mjerama koje donosi Nacionalni stožer, rekao je Fuchs.

Izdvojeni članak

Stižu nove mjere: HZJZ Stožeru predložio prelazak na B i C model nastave, ali ne za sve škole

‘Nemamo nekakvu eksploziju na fakultetima’

Veći dio njegove izjave za medije nakon sjednice Vlade odnosio se na fakultete, koji su, ponavlja, pripremljeni da na online nastavu mogu prijeći u roku od 24 sata.

– To je sad, u međuvremenu, jedan dobar dio fakulteta napravio. Neki fakulteti gdje je ro provođenje nešto teže, a znate o kojima govorimo, cijelo vrijeme spominjem medicinske fakultete, prirodoslovne i tehničke znanosti, gdje su nužne određene vježbe koje ne možete provoditi online, ali svi ostali funkcioniraju više-manje na taj način, rekao je Fuchs, prenosi N1 televizija.

Budući da ministar opetovano spominje medicinske i tehničke fakultete u ovom kontekstu, valja napomenuti kako je najveći Medicinski fakultet, onaj u Zagrebu, na online nastavu prešao još potkraj listopada, a tako ju, primjerice, izvodi i Fakultet organizacije i informatike.

– Nemamo nekakvu eksploziju, ekspanziju na fakultetima, sveučilišta su napravila i sama svoje interne centre za skupljanje podataka. Znate da u Zagrebu imamo najmanje deset  tisuća studenata koji stanuju u studentskim domovima, od njih 65 tisuća, čini mi se. Ne znam današnji podatak, moram priznati, ali prije dva dana smo imali šest studenata pozitivnih koji su smješteni u izolaciju u Tomislavov dom. Dakle, nije drastična situacija, zaključio je ministar Fuchs.

Ministar Fuchs o zarazi u školama: ‘Brojevi rastu bitno manje nego u općoj populaciji’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap