Pretraga

Stižu nove mjere: HZJZ Stožeru predložio prelazak na B i C model nastave, ali ne za sve škole

A- A+

Ovoga je četvrtka premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade otkrio kako je u pripremi novi set epidemioloških mjera. One će se donijeti ako će brojevi zaraženih i dalje biti u porastu do kraja tjedna, kazao je pak načelnik Stožera civilne zaštite, Davor Božinović. Između ostaloga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio je Stožeru da škole prijeđu na B i C model, što se prvenstveno odnosi na one koje ne mogu osigurati da učenici sjede po jedan u klupama.

Screenshot: YouTube

– Jučer i prekjučer smo zbog toga razgovarali kako bi Stožer izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet širenja epidemije, rekao je danas na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, koji se uskoro sastaje s članovima Stožera kada će pasti konačan dogovor oko mjera.

Nakon sjednice Vlade kroz medije se javnosti obratio i načelnik Stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović.

– Pripremljene su opcije uvođenja dodatnih nužnih epidemioloških mjera za razinu Hrvatske. Kao što smo i najavili, ako ovaj tjedan brojevi budu i dalje u rastu, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog i bolničkog sustava, rekao je Božinović i dodao da će odluku o novim mjerama donijeti tijekom ovog tjedna.

Kako doznaje N1 televizija, dio mjera odnosi se i na škole. Potvrdila je to epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Iva Pem Novosel, istaknuvši kako u školama do prijenosa može doći tijekom malih i velikih odmora, kada djeca objeduju i moraju skinuti maske. Ako Vlada i Ministarstvo obrazovanja prihvate prijedlog HZJZ-a, na mješoviti model ili potpunu online nastavu prešle bi škole koje ne mogu osigurati mjeru distance.

Izdvojeni članak

Novi apel liječnika: ‘Srednje škole bi na dva do četiri tjedna trebale imati online nastavu’

– Online model jedan je od prijedloga. Tu je ključno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali epidemiolozi u suradnji s liječnicima školske medicine su napravili već početkom školske godine opciju A, B i C. I sada je poslan dodatan prijedlog za opciju B i C, što bi značilo da koja god škola ne može organizirati da djeca sjede po jedan u klupama, da su na razmaku, da imaju dovoljno prostora (bi trebala ići na drugi model, op.a.). To je teško i tijekom školskog odmora, zajednički su sanitarni čvorovi, zajednički hodnici… Mnoge škole to uspijevaju, ali priroda prijenosa bolesti je takva da će zapravo do prijenosa u nekom trenutku doći i uz sve idealne mjere, rekla je za N1 televiziju Pem Novosel.

Osim navedenog, HZJZ predlaže i smanjenje okupljanja do 30 ljudi, kao i da radno vrijeme ugostiteljskih objekata više ne bude do ponoći nego do 22 sata. O tome koji će prijedlozi HZJZ-a biti prihvaćeni i koje će mjere biti donesene, odlučit će Vlada i Stožer civilne zaštite RH, zaključila je epidemiologinja Pem Novosel.

Stižu nove mjere: HZJZ Stožeru predložio prelazak na B i C model nastave, ali ne za sve škole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap