Pretraga

MMH upozorava Vladu na zabrinjavajuće podatke: Zašto su mladi posljednja rupa na svirali?

A- A+

Povodom Međunarodnog dana mladih, Mreža mladih Hrvatske traži očitovanje Vlade. Poručuju kako je 8.000 mladih u vrijeme pandemije ostalo bez posla te da čak 76,9% mladih živi s roditeljima. No, tvrde kako Vladu to ne zanima.

Mreža mladih ispred Vlade na Međunarodni dan mladih 2020. | foto:srednja.hr

Povodom Međunarodnog dana mladih, Mreža mladih Hrvatske uputila je dopis premijeru Andreju Plenkoviću te državnoj tajnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željki Josić. Dopisom traže očitovanje o razini provedenosti preporuka i zahtjeva koje su na iste adrese uputili prije točno godinu dana.

Izdvojeni članak

Mreža mladih Vladi je urudžbirala svoje zahtjeve: Traže bolje radne uvjete i rješavanje stambenog pitanja

 

– Povećana nezaposlenost, nesigurna stambena situacija, nedostatak kvalitetnog obrazovanja, nedostatno uključivanje mladih u procese donošenja odluka, a politika za mlade ni za lijek. Ovo su samo neke od stvari na koje je Mreža mladih uputila, a koje opterećuju mlade i koje posljedično vode do brojnih drugih problema u njihovim životima, upozoravaju iz Mreže mladih.

Osam tisuća mladih ostalo bez posla

U doba pandemije, otkrivaju, prema statistikama HZZ-a, bez posla su u najvećem broju ostale osobe u dobi od 21 do 29 godina – njih gotovo osam tisuća.

– Prema tomu ne bi trebalo čuditi da smo u 2020. još čvršće stisnuli zlatnu medalju s Eurostata, nadmašivši sve zemlje EU-a pa čak i vlastite prijašnje rekorde, sa čak 76,9% mladih sugrađana, u dobi od 18 do 34, koji i dalje žive s roditeljima, napominju.

No, tvrde kako Vladu tu podaci previše i ne zamaraju.

– Prije nekoliko mjeseci s indikativnog kalendara jednostavno je nestao natječaj kojim su trebala biti dodijeljena financijska sredstva iz Europskog socijalnog fonda udrugama mladih i za mlade. Objašnjenje tomu bilo je da se novac preraspodijelio u ostale kategorije i sada za mlade nije ostalo ništa do kraja ove godine. No, natječaj za mlade zato je raspisao Središnji državni ured za demografiju i mlade – nakon dvogodišnjeg najavljivanja istog. Iako su se objeručki dale u pisanje projekata, udruge mladih i za mlade ne gaje preveliko oduševljenje ovim natječajem jer u usporedbi s prijašnjim, uvjeti nisu poticajni za sklapanje partnerstava i sam financijski iznos nije u skladu s onim što je bilo predviđeno, kažu.

Ostaje samo pitanje… 

Štoviše, naglašavaju kako su ukupna sredstva za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva nedavnosmanjena sa 700 milijuna na 100 milijuna kuna, čime je ozbiljno ugrožena opstojnost tih organizacija koje nisu proračunski korisnici, ali zapošljavaju više od 16.000 zaposlenika te pružaju usluge od javnog interesa.

– Mreža mladih, kao krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, zatražila je stoga očitovanje Vlade. Traže da ukažu na preporuke mladih koje su uvrstili u svoje planove te one koje su već u provedbi i njihove rezultate, a prema svemu što je vidljivo u stvarnom životu, takvih neće biti puno. Ostaje samo pitanje – zašto su mladi i dalje “posljednja rupa na svirali”?, zaključuju iz MMH-a.

S druge strane, o položaju mladih danas se izjasnila i Mladež HDZ-a, koja ima potpuno drugačije stajalište od Mreže mladih. Poručili su tako da mladi u Hrvatskoj imaju razloga za optimizam.

Izdvojeni članak

Pa blago nama: Mladež HDZ-a šalje pismo u kojemu mladima poručuje da imaju razloga za optimizam

Copy link
Powered by Social Snap