Pretraga

Najstarija srednja u Hrvatskoj slavi 415. rođendan i učenici će ga proslaviti na neuobičajen način

A- A+

Najstarija srednja škola u Hrvatskoj koja kontinuirano djeluje od svoga osnutka je Klasična gimnazija u Zagrebu, a ove godine ona slavi svoj 415. rođendan. Učenici će ovu veliku obljetnicu obilježiti na neuobičajen i vrlo koristan način – sadnjom 415 stabala.

Nije bilo puno onih koji su do samog kraja pisali psihologiju | foto: Ivan Božić, srednja.hr

Za svoj veliki 415. rođendan učenici i nastavnici Klasične gimnazije u Zagrebu priredili su niz događanja i projekata. Jedan od njih nosi naziv ‘415 stabala za 415 godina Klasične’, u sklopu čega će 11. studenog učenici saditi stabla u blizini naplatne postaje Demerje. Ondje će ih čekati izviđači i potreban alat, a na lokalitetu je predviđena sadnja hrasta. Suorganizatori cijele akcije su Hrvatske šume i sadi se isključivo na lokalitetima kojima oni upravljaju.

Škola postoji od početka 17. stoljeća

Klasična gimnazija najstarija je srednja škola u Hrvatskoj koja kontinuirano djeluje od svoga osnutka, a osnovali su je isusovci davne 1607. godine na Gornjem gradu u zgradi na Katarinskom trgu u kojoj se danas nalazi Gornjogradska gimnazija.

– Poticanje okruženja humanističkih vrijednosti, čiju srž čini nastava grčkoga i latinskog jezika, nakon završena srednjoškolskog obrazovanja učenicima otvara vrata doista svih fakulteta. Prenošenje tradicije s generacije na generaciju klasičara, često iz istih obitelji, učenike ove škole zauvijek povezuje u prepoznatljivu skupinu obrazovanih ljudi kojoj pripadaju i neki od najvećih velikana naše domovine, od Kukuljevića-Sakcinskog do Krleže, Gavelle i Gotovca, kažu iz Klasične.

Akciju sadnje ‘415 stabala za 415 godina Klasične ostvarit će u suradnji s udrugom Tatavaka i Hrvatskim savezom izviđača kroz program ‘Šumoborci’, a iz Klasične će gimnazije u akciji sudjelovati 100 učenika i profesora. Iz škole poručuju kako su začetnici ideje nastavnici aktiva prirodoslovnih predmeta (nastavnici biologije, kemije i fizike), a u pripremi i realizaciji pomoći će im i nastavnice likovne umjetnosti i hrvatskog jezika. Događaje vezane uz 415. obljetnicu osnutka škole pratit će novinarska skupina za digitalni časopis Mi.

Izdvojeni članak

Tko je najveći ‘klasičar’ u Hrvatskoj? Sada to možemo jednostavno otkriti

Najavljen i niz drugih događaja

– Idejom želimo potaknuti učenike i zainteresiranu javnost na promišljanje o svijetu u kojem živimo, na izgradnju vlastitih stajališta i poduzimanje konkretnih akcija u okruženju u kojem živimo kako bismo poboljšali kvalitetu vlastitog života i pridonijeli unapređenju društva u cjelini. Akciji će prethoditi izrada papirnatih stabala s učeničkim porukama o temi Zemlja diše, priopćila je ravnateljica Klasične Zdravka Martinić-Jerčić.

Kao što smo spomenuli, ovo nije jedini događaj koji će se odviti povodom 415. rođendana Klasične. Iz škole najavljuju sljedeće:

  • Znanstveni skup – 25. veljače 2022.
  • ‘Klasična čašica razgovora’, susreti s bivšim klasičarima u stilu TEDx Talks – ožujak 2022.
  • Kviz ‘Tko želi biti jubilarni klasičar?’ – drugo polugodište 2022.
  • Izložba knjiga i dokumenata Klasične gimnazije – drugo polugodište 2022.
  • ‘Antičke olimpijske igre u 21. stoljeću’ – svibanj 2022.
  • ‘Klasičari u priči i na pozornici’, autorski tekst literarne skupine koji izvodi suvremena dramska grupa – kraj drugog polugodišta, 2022.
  • Izložba fotografija ‘Antika i mi’ – lipanj 2022.
  • Predstava ‘Antičke dramske grupe’ – lipanj 2022.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap