Pretraga

Nakon što je dječak ostao bez prstiju, javnosti se obratila i pravobraniteljica: Pazite s petardama!

A- A+

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je uoči novogodišnjih blagdana roditelje da djeci ne dopuste korištenje petardi. Sve odrasle koji koriste pirotehniku pozvala je da pripaze na djecu. Nažalost, i ove smo godine već svjedočili nesrećama zbog rukovanja opasnom pirotehnikom.

Helenca Pirnat Dragičević; foto: press, http://dijete.hr

– Unatoč dugogodišnjem upozoravanju na opasnost i upućenim pozivima roditeljima i djeci na izbjegavanje upotrebepirotehničkih sredstava, ovih dana ponovno svjedočimo njihovom učestalijem korištenju uoči božićnih i novogodišnjih blagdana. Nažalost, već stižu i vijesti o teškim ozljedama djece. Zato je važno uvijek iznova ponavljati da pirotehnička sredstva nisu igračke,već eksplozivna sredstva koja mogu biti vrlo opasna, osobito za djecu, te izazvati teške i trajne posljedice, ističu iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Podsjetimo, jedan je dječak (13) prije nekoliko dana ostao bez tri prsta nakon što se igrao petardama. Liječnici su mu ih morali amputirati. Povodom tog, ali i drugih sličnih slučajeva (nažalost, bilo ih je još), javnosti se obratila i pravobraniteljica za djecu.

Izdvojeni članak

Dječak (13) se igrao petardama pa ostao bez prstiju: Roditeljima prijeti kazna

Iz Ureda pravobraniteljice poručuju kako petarde, prskalice, raketei slična sredstva djeci mogu izgledati privlačno; njihovi bučni i svjetlosni efekti mogu za njih predstavljati uzbuđenje, ali djeca sama ne mogu procijeniti opasnost pri uporabi niti pravilno postupiti u slučaju nesreće. Stoga podsjećaju da su djeca posebno ranjiva skupina i da im roditelji ne bi trebali kupovati pirotehnička sredstva, niti dopuštati da ih koriste bez nadzora. Opasna sredstva kojima se djeca ozljeđuju u najvećem broju slučajeva supetarde, a najčešće vrste ozljeda su opekotine, no, događaju se i mnogo teže ozljede i stradanja djece.

– Stoga i ove godine upućujem poziv roditeljima na pojačanu pažnju i preventivno djelovanje kako bi se na najmanju mjeru smanjila mogućnost ozljeđivanja djece na takav način. Pozivam i sve odrasle, koji će u razdoblju kad je to dopušteno koristiti pirotehnička sredstva, da u svakom trenutku osobito vode računa da svojim ponašanjem ne ugroze djecu ni druge oko sebe, poručila je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Nakon što je dječak ostao bez prstiju, javnosti se obratila i pravobraniteljica: Pazite s petardama!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap