Pretraga

Nastavnici sutra prosvjeduju u Zagrebu, imaju četiri zahtjeva za ministra Fuchsa

A- A+

Sutra u 11 sati ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja prosvjedovat će prosvjetari članovi Sindikata Preporod. Potvrdio nam je to sindikalni predsjednik Željko Stipić i istaknuo da će sutra naglasiti četiri problema s kojima se susreću djelatnici u školama za vrijeme pandemije koronavirusa. Za svaki će od problema, kaže nam, ponuditi rješenje, a od resornog ministra Radovana Fuchsa očekuju da ih primi i situaciju shvati ozbiljno.

Foto: srednja.hr

Prosvjed djelatnika u školama će se održati sutra na Donjim Sveticama, ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja, a organizira ga Sindikat Preporod. Na prosvjedu će govoriti tri nastavnice i jedna spremačica. Sindikalni predsjednik Željko Stipić rekao nam je da će broj prosvjednika biti u skladu s epidemiološkim preporukama, no da bi “mogli iznenaditi inventivnošću prosvjetara koji će se pridružiti prosvjedu”. Svoje demonstracije nazvali su “Koronaškola”, a problematizirat će se četiri sporne točke s radnim obvezama prosvjetnih djelatnika u doba korona pandemije.

Dupli rad, manja plaća

Prvi problem, kako ističe Stipić, jest paralelni rad. Dobar dio nastavnike se, naime, u posljednjih mjeseci susreće sa situacijom da dijelu učenika predaje u učionici, a kada dođu kući moraju se posvetiti onima koji su zaraženi ili u izolaciji. To je dupli rad koji uopće nije reguliran, ističe Stipić, pa nastavnici svoje obveze obavljaju “u sivoj zoni”. Osim toga, upitna je i kvaliteta nastavnog procesa kada su nastavnici toliko opterećeni.

Prijedlog Sindikata Preporod, kaže nam, je ukidanje takvog paralelnog rada. Ako se već želi nastaviti s tim, onda ravnatelji i nadležne vlasti moraju to regulirati i nastavnicima koji rade van opterećenja za koje su plaćeni, platiti prekovremene sate. Drugi problem odnosi se pak na nastavnike koji zbog toga što su zaraženi ili su bliski kontakti zaraženih moraju u izolaciju. Oni, naime, dobivaju manje plaće. Sindikat traži da se na nastavnike počne primjenjivati odredba koja se primjenjuje i na saborske zastupnike i ministre, a to je da plaća ostaje ista, neovisno o tome je li nastavnik u izolaciji ili ne. Stipić napominje da po zakonu nastavniku koji je spriječen doći na svoje radno mjesto, bez svoje krivice, pripada plaća koja je prosjek zadnje tri plaće, a ne ova umanjena koju dobivaju sada.

Izdvojeni članak

Ministarstvo odobrilo: Škole zbog epidemije smiju zapošljavati nove spremačice

Traže mjesečnu naknadu za online rad

Treći problem na koji Stipić upozorava je rad od kuće. Smatra da bi se svim nastavnicima koji rade od kuće trebale isplatiti naknade. Nastavnici, napominje, doma koriste svoje energente, grijanje, internet, plaćaju račune od struje i mobitela, koriste svoja računala. Poslodavac je dužan to adresirati i isplatiti naknadu za novonastale troškove.

Četvrti, zadnji problem koji će sutra adresirati, odnosi se na prava nenastavnog osoblja, u prvom redu spremačica. U školama je u posljednje vrijeme, kaže Stipić, sve manje spremačica, a sve više posla. Iz tog razloga, zbog prevelike opterećenosti, ali i širenja zaraze i mjera izolacije, sve više njih završava na bolovanju. Preostale spremačice dužne su preuzeti čitav obim posla koji je dosta zahtjevniji nego u normalnim okolnostima.

Spremačice, prema važećim epidemiološkim mjerama, moraju brinuti o provjetravanju i stalnoj dezinfekciji prostora u kojima borave učenici. U praksi to znači da između svaka dva školska sata postoji mali odmor unutar kojeg spremačice moraju potpuno dezinficirati prostorije, a nekoliko puta dnevno to isto učiniti i u hodnicima, toaletima i drugim zajedničkim prostorima unutar školskih ustanova. Sindikat Preporod kaže da bi Ministarstvo trebalo malo “otvoriti špinu” i dozvoliti svim školama koje imaju uvjete i potrebu za nenastavnim osobljem, da zapošljavaju.

Podsjetimo, sutra je godišnjica velikog prosvjeda prosvjetara na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića koji je nastao kao vrhunac štrajka i nezadovoljstva školskih djelatnika.