Pretraga

Neka pati koga smeta što ne rasturamo samo u nogometu: S međunarodnih natjecanja u znanju u Hrvatsku stiže 6 medalja!

A- A+

Baš kao hrvatska nogometna reprezentacija na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, izvanredne rezultate na međunarodnim natjecanjima ostvaruju i hrvatski učenici. Briljantne uspjehe ostvarili su na Matematičkoj olimpijadi u Rumunjskoj i Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Gruziji, odakle u Hrvatsku donose ukupno šest medalja!

Foto: Facebook stranice Istraživački centar mladih i Matematička natjecanja

Najbolji matematičari iz 116 zemalja svijeta trenutno se nalaze Rumunjskoj, gdje je ovih dana održana Međunarodna matematička olimpijada.

Pet medalja s Matematičke olimpijade

Izdvojeni članak

Dok svi bruje o Svjetskom, mi donosimo priču o Petru: Pravom prvaku koji je Hrvatsku u svijetu proslavio znanjem

Na ovoj Olimpijadi Hrvatsku su predstavljali Tadej Petar Tukara i Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije, Marin Varivoda iz zadarske Gimnazije Franje Petrića, Borna Šimić iz Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, Ilja Uzelac Bujišić koji se nedavno preselio u Beograd i pohađa tamošnju gimnaziju, ali još uvijek ima pravo nastupa za Hrvatsku i Ivan Novak iz Srednje škole Vrbovec.

Učenike su na olimpijadu vodili Matija Bucić i Petar Bakić, a danas stiže vijest kako su ovi matematičari ostvarili izvanredan uspjeh – u Hrvatsku se vraćaju s ukupno pet medalja.

– Ove godine naši su olimpijci osvojili najveći broj bodova (čak 145) od kad se natječemo i ostvarili treći najbolji rezultat u povijesti, 22. mjesto u konkurenciji 107 zemalja svijeta! Iz Rumunjske će se vratiti s čak četiri srebrne i jednom brončanom medaljom u subotu oko 13:30, poručuju matematičari.

Marin Varivoda, Ilja Uzelac Bujišić, Tadej Petar Tukara i Ivan Novak osvojili su srebrne medalje, a Petar Nizić-Nikolac brončanu.

‘Najveće zadovoljstvo predstavlja uspješno rješavanje teških zadataka’

Petar nam je ukratko sažeo svoje dojmove s natjecanja. Kaže, drago mu je radi ekipnog uspjeha, što je drugi najbolji uspjeh matematičke reprezentacije na Olimpijadi, nakon 15. mjesta iz 2015.

– Ovo mi je druga medalje s IMOa, isto brončana. Pojedinačnim rezultatom nisam suviše zadovoljan, no pred kraj natjecateljske karijere (ako je tako možemo nazvati) koja je trajala deset godina, shvatio sam da svakom olimpijcu koliko god da je olimpijada najvažniji dio godine, najveće zadovoljstvo predstavlja uspješno rješavanje teških zadataka, bilo doma ili na olimpijadi. No, postojanje olimpijade nije radi samih nas natjecatelja nego radi šire populacije i opće popularizacije matematike, i vjerujem da je u tu svrhu bila izrazito uspješna jer upravo vi mediji prenosite tu vijest, kaže nam Petar.

Veselja nakon ovih rezultata u reprezentaciji nije nedostajalo, dodaje.

– Svakako je vladala natjecateljska atmosfera, izrazito pozitivna i podudarajuća između članova tima, te svoj uspjeh promatramo ekipno i svi šestero smo jednako sretni zbog rezultata, otkriva Petar.

Briljirali i prirodoslovci

Izvanredne rezultate naši učenici nisu postigli samo na Matematičkoj olimpijadi, već i na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koja s ovih dana održavala u Gruziji. Ondje je naš tim osvojio treće mjesto i brončanu medalju. Hrvatsku reprezentaciju za ovo natjecanje činili su Grgur Premec, ujedno i kapetan tima, Ana Ćenan, Elena Lukačević, Marko Šarić, Luka Mikšić, Andrej Todić, i dvojica Domagoja – Pluščec i Gajski.

Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca je ekipno natjecanje učenika u dobi od 12 do 16 godina. Svaki tim se sastoji od najviše šest učenika i dva mentora koji rješavaju 17 unaprijed zadanih problema te sudjeluju u znanstvenim borbama protiv drugih timova.

Posebnost ovog natjecanja leži u činjenici da zadaci dolaze iz različitih područja prirodnih znanosti, a pred učenike je postavljen izazov interdisciplinarnog istraživanja bez davanja prednosti nekom od područja.