Pretraga

Nema brige za budućnost dok imamo njih: Maturanti iz MIOC-a zaradili tri olimpijske medalje u dalekom Japanu

A- A+

Ukupno 339 natjecatelja iz 88 zemalja svijeta sudjelovalo je na 30. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Ovogodišnja olimpijada održala se u Tsukubi u dalekom Japanu, odakle se naša reprezentacija u Hrvatsku vraća s tri medalje.

Josip Klepec, Paula Vidas, Dominik Fistrić, Leonard Inkret | foto: Hrvatski savez informatičara

Hrvatski srednjoškolci osvojili su dvije srebrne i jednu brončanu medalju na ovogodišnjoj Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, koja se održavala u Japanu od 1. do 8. rujna. Srebro su osvojili Josip Klepec i Paula Vidas iz XV. gimnazije Zagreb. Njihov školski kolega, Leonard Inkret osvajač je bronce, a Hrvatsku je na ovom natjecanju predstavljao još i Miočanin Dominik Fistrić.

Izdvojeni članak

Mladi informatičari ne prestaju nizati uspjehe: Na olimpijadi osvojili srebrnu i brončanu medalju

– IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja, pojašnjavaju iz Hrvatskog saveza informatičara, koji je organizirao nastup, prednatjecanja i pripreme reprezentacije.

Iz Saveza ističu i kako je ovaj rezultat nastavak niza odličnih rezultata koje naši mladi informatičari postižu na informatičkih natjecanjima i s kojih se ne vraćaju bez odličja.

Mladi informatičari u Japan su putovali u pratnji stručnih voditelja doc. dr. sc. Ante Đereka i Ivana Paljka te Krešimira Malnara, člana Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade. Svoj nastup na ovom velikom natjecanju četverac je izborio najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i na izbornim pripremama. Svoje su znanje dodatno ‘brusili’ i u Kampu mladih informatičara Hrvatske, koji se krajem lipnja i početkom srpnja održavao na Krku.

Podsjetimo za kraj, reprezentacija u istom sastavu briljirala je i na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, koja se u kolovozu održala u Poljskoj. Ondje su srebro i broncu osvojili Josip Klepec i Paula Vidas.

Nema brige za budućnost dok imamo njih: Maturanti iz MIOC-a zaradili tri olimpijske medalje u dalekom Japanu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap