Pretraga

Ništa od puta u Kinu lopatom: Ova karta pokazuje gdje biste stvarno završili da kopate ravno kroz Zemlju

A- A+

Kad smo bili mlađi netko pametan uvjerio nas je da dubokim kopanjem kroz Zemlju možemo doći do Kine. Naravno, zaboravili su nam spomenuti od koji se sve slojeva sastoji unutrašnjost našega planeta te da bismo i prije no krenemo ‘na put’ bili sprženi. Ili bi nas jednostavno ubio pritisak. No, da je put lopatom kroz Zemlju zaista moguć, na ovoj biste karti mogli provjeriti gdje ćete točno završiti ako kopate ravno.

Foto: pixabay

Da živimo na planeti koja u svojoj unutrašnjosti ne sadrži magmu, put na drugi kraj svijeta uz pomoć lopate možda i ne bi zvučao toliko ludo. No, da putujemo iz Hrvatske i pod uvjetom da kopamo ravno, nikako ne bismo dospjeli u Kinu.

To možete vidjeti na zanimljivoj interaktivnoj, tzv. antipod karti, koja uz pomoć koordinata određuje dijametralno suprotnu točku na Zemljinoj površini. Dovoljno je samo utipkati zemlju, grad, adresu ili poštanski broj na kojemu se nalazite i dobit ćete točnu lokaciju na kojoj biste se našli kopajući. Pa ako, primjerice, kopate iz Zagreba, naći ćete se u Tihom oceanu, nekoliko tisuća kilometara od obala Novog Zelanda.

Do Kine bi, pak, lopatom mogli doći stanovnici središnje i sjeverne Argentine, te Čilea i obrnuto.