Pretraga

Nitko više ne ide u Španjolsku: Doznajemo koja su najpopularnija odredišta za maturalce ove godine

A- A+

Maturalno putovanje za učenike srednjih škola vrlo je važan događaj. Planovi se dogovaraju mjesecima unaprijed, a upravo je ovo doba godine kada je najveći broj učenika otišao na maturalac. Provjerili smo koje su destinacije popularne ove godine i saznali gdje ‘luduju’ maturanti. Ono što je sasvim izvjesno je da su prošlogodišnji teroristički napadi u Španjolskoj, uvelike utjecali na to da se ova destinacija izbjegava za ekskurzijska putovanja ove godine. 

Screenshot: YouTube

Najpopularnije srednjoškolsko putovanje svakako je ono maturalno. Na put koji traje oko tjedan dana najčešće se odlazi pred sam početak posljednjeg razreda školske godine, pa su tako i ove godine mnogi maturanti otišli van zemlje proslaviti početak kraja srednje škole.

Izdvojeni članak
ljudi sjede oko vatre na plaži

Playlista za maturalac: Ako si hrvatski maturant, na svakoj ćeš ekskurziji čuti ovih 20 pjesama

Zanimalo nas je gdje se ove godine zabavljaju hrvatski maturanti, pa smo kontaktirali Udrugu hrvatskih putničkih agencija. Oni su nam rekli da je prošlogodišnji teroristički napad utjecao na to da su i ove godine škole uglavnom izbjegavale Španjolsku.

– Iako nekad najpoželjnija destinacija, Španjolska odnosno Barcelona, Lloret de Mar i Azurna obala nisu se oporavili od prošlogodišnjih terorističkih napada te se ove godine mali broj učenika odlučio na svoje nezaboravno putovanje uputiti na Pirenejski poluotok, rekli su nam iz UHPA-e.

Češka se zadržala na vrhu ljestvice kada se radi o izboru destinacija za maturalno putovanje, a vratila se i popularnost odlaska u Grčku.

– Članice Udruge hrvatskih putničkih agencija ističu da, što se tiče maturalnih putovanja srednjoškolaca, njihov izbor broj 1 je Grčka, koja zadnjih nekoliko godina bilježi rast. Uz neizostavni Prag u kombinaciji s Bečom i/ili Salzburgom, maturanti su za svoje odredište birali i talijanske destinacije – Rim, Toskanu ili Cinque Terre, kažu nam iz spomenute Udruge.