Noćna mora svakog studenta: Profesorica već desetljećima ruši studente na nebuloznim pitanjima

Zamislite da ste ove godine brucoš i da ćete  biti student sve do 2038. godine. U sličnoj je situaciji jedna studentica Geografskog fakulteta u Beogradu, a u ništa boljoj nekolicina njenih kolega. Kako tvrde, problem im stvaraju dva kolegija – Geografija Srbije i Geografske regije Srbije. Oba predaje ista profesorica, čiji se ispiti u najmanju ruku mogu nazvati neobičnima.

Foto: Pixabay

Koliko je u Jugoslaviji bilo zasađeno hektara ječma, suncokreta, hmelja i crvene paprike u kalendarskoj 1995. godini, a koji bend je svirao na Kopaoniku kada je bio veliki zemljotres 1980. godine?, samo su neka od pitanja koje na svojim ispitima postavlja profesorica Mila Pavlović. Barem tako tvrde njeni studenti, od kojih neki samo zbog njenog ispita studiraju već 20 godina!

‘Izlazila sam sigurno 13-14 puta’

Profesor Medicinskog fakulteta uhićen zbog primanja mita koje je dosezalo i 16.000 kuna po ispitu

– Ja studiram od 1998. godine kao redovan student Beogradskog univerziteta, sve ispite sam polagala redovno. U međuvremenu se udala, rodila djecu, ispolagala sve ispite, osim kod dotične osobe, profesorice Mile Pavlović. Ja sam do sada izlazila sigurno 13-14 puta, od toga kada sam otišla u Studentsku službu, kada sam pitala koliko do sada imam izlazaka, rekli su tri. Režu se ispitne prijave. Izlazila sam i pismeno, pošto je profesorica u jednom momentu dozvolila da se izlazi pismeno i poslije tri roka je ukinula to, svojom samovoljom. Znači tri puta sam izlazila pismeno, a da ne govorim o usmenom, kazala je srpsku Prvu televiziju studentica Geografskog fakulteta, Danijela Dragutinović.

Na gostovanje u programu Prve televizije pozvana je i sama profesorica Pavlović, koja je odbila sudjelovati u razgovoru. Isto je učinila i prodekanica za nastavu, Snežana Vasiljević, dok je dekan Dejan Filipović izostanak opravdao službenim putovanjem.

Kako pojašnjava studentica, dodatan je problem taj što se nakon trećeg izlaska ispit može polagati pred komisijom, no šansa za polaganjem je mala jer je član komisije – ista profesorica.

– Kada izvučete ceduljicu, ona vas poslije prve rečenice prekida, postavlja svoja pitanja, cake i ako ne odgovorite točno onako kako je ona zamislila, vi padate. Što se tiče njenih informacija i njenih knjiga, mogu reći da su stare preko dva desetljeća s potpuno starim podacima, s nekom nepotrebnom statistikom. Učimo iz njenih knjiga, skripti, s raznim pitanjima i potpitanjima, čak je posljednjih godina tražila da mi sami vadimo statistike preko interneta, kazala je studentica Dragutinović.

Rekorder na ispit izlazio 27 puta

Beogradski student na duhovit način opisao kako već tjednima odgađa učenje za ispit

Dodaje, do sada se zbog problema intenzivno pobunilo šestero studenata, ali smatra kako isti problem ima njih oko 300 ili 400. Inače, rekorder po broju izlazaka na ispite profesorice Pavlović je jedan student koji ga je položio iz 27. pokušaja.

Predsjednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), Milan Savić tvrdi da profesorica ne bi smjela biti član komisije na četvrtom roku. Istovremeno, predsjednik Saveza studenata Beograda, Borijan Soković, ističe da problem nikako ne leži u tome što studenti ne žele učiti.

– Nedostaje izvlačenje svih statistika. Potrebno je ući u korijen problema i vidjeti baš to, koja je prosječna ocjena studenta, koliko je to točno studenata koji ne mogu položiti ovaj ispit. Procedura rješavanja ovog problema je u tijeku. Obavljeni su prvi razgovori. Pravilo na Univerzitetu jest da kada su procedure u pitanju dok se ne donese zaključak, ne iznosi se ništa u javnost, zaključio je Soković

Odgovori