Pretraga

Osim robotičara, u Europi nas proslavili i fizičari: Gimnazijalci se s Olimpijade vratili zlatni i brončani

A- A+

Ne tako davno, jedan je od mentora koji učenike pripremaju za natjecanja u robotici izjavio kako oduvijek zna da Hrvati igraju nogomet, a robotičari se vraćaju sa zlatom. Slično se može kazati i za naše učenike fizičare, koji su se krajem prošlog tjedna s Europske olimpijade iz tog predmeta kući vratili ovjenčani zlatom i broncom.

foto: pixabay

Nakon odličnih vijesti da su se hrvatski robotičari na europskom prvenstvu RoboCup, održanom u Italiji, okitili zlatnim medaljama, jednako izvrsne stižu i iz Moskve. Upravo se u tom ruskom gradu od 28. svibnja do 1. lipnja održavala Europska olimpijada iz Fizike (EuPho ’18), na kojoj je Hrvatsku predstavljalo petero učenika.

Izdvojeni članak

Da se radi o sportu, ovo bi bila udarna vijest: Mladi robotičari u berbi zlata na Euro Robocupu

Najbolji od naših predstavnika bio je Domagoj Perković, učenik trećeg razreda III. gimnazije u Splitu, koji je osvojio zlato, a u ukupnom je poretku bio peti. Brončanu medalju, a još jednu u nizu medalja s međunarodnih natjecanja, osvojio je Ilija Srpak, učenik četvrtog razreda I. gimnazije u Varaždinu. Ilija je u ukupnom poretku završio na 55. mjestu.

Maturant XV. gimnazije u Zagrebu, Filip Marijanović, dobio pohvalu, a na Olimpijadi su osim njih sudjelovali i Petra Brčić, maturantica III. gimnazije u Splitu te Emil Huzjak maturant zagrebačke V. gimnazije.

Našim učenicima konkurenciju na EuPho ’18 činilo je ukupno 115 učenika iz 23 zemlje. Prvi dan natjecanja znanje su morali pokazati rješavajući praktične zadatke. Taj ispit trajao je ukupno 5 sati, baš kao i ispit drugog dana natjecanja u kojem su učenici rješavali tri teorijska zadatka. Učenike je za ovo natjecanje izabralo Hrvatsko fizikalno društvo, ujedno i organizator odlaska na natjecanje. Na EuPho ’18 ove genijalce vodio je njihov mentor Krešo Zadro sa zagrebačkog PMF-a.

Kompletan poredak možete vidjeti u nastavku, a nakon rang-liste bacite oko i na zadatke koje su naši gimnazijalci morali riješiti da bi postigli uspjeh na ovom renomiranom natjecanju. U slučaju da se u njima odlučite okušati, rješanja su u dokumentu ispod zadataka.

[scribd id=380945813 key=key-cXKHTZ9j4baYbEU0fUEo mode=scroll]

[scribd id=380945877 key=key-LVKsPR0HpKSmVHsd8Om9 mode=scroll]

[scribd id=380945960 key=key-nCVGDl38phupEhqHMSQm mode=scroll]