Pretraga

Otac učenika prijetio pedagoginji, prijavljen je policiji: ‘Učiteljima je glava uvijek u torbi’

A- A+

Djelatnici jedne splitske osnovne škole prijavili su oca jednog učenika koji je u školi napravio incident. Naime, otac je verbalno uznemiravao zaposlenike škole, ali i fizički im prijetio što su nastavnici shvatili ozbiljno. Sve je počelo kada je pedagoginja imala razgovor s učenikom kojemu je prisustvovao i njegov otac.

Foto: Unsplash

U jednoj splitskoj osnovnoj školi dogodio se incident kada je otac učenika verbalno uznemiravao zaposlenike škole, ali i fizički im prijetio, prenosi Slobodna Dalmacija.

‘Potreseni smo i zabrinuti

Navode kako je sve to uznemirilo nastavnike koji su na kraju cijeli slučaj prijavili policiji.

– Roditelj je bio vrlo neugodan dok je pedagoginja obavljala razgovor s djetetom, koje uopće nije problematično. Bio je to tek motivacijski razgovor koji često obavljamo s djecom kako bismo ih potaknuli na pozitivnije stavove. Prilično smo iznenađeni reakcijom toga roditelja. Potreseni smo i zabrinuti pa smo dužni bili slučaj prijaviti policiji, pa nek ona odradi što treba, rekla ravnateljica za Slobodnu Dalmaciju.

Što je toliko uznemirilo oca, ravnateljica nije htjela otkriti, već je poručila kako bi se policija trebala baviti tim slučajem, piše Slobodna Dalmacija.

– U našoj školi nismo imali većih problema po tom pitanju, ali činjenica je da vam danas svatko može ući u školi, prijetiti. Imamo nadzorne kamere, ali u mraku ništa ne prikazuju. Nemamo zaštitara, a spremačice nisu osobe koje bi trebale regulirati tko ulazi u školu, poručila je ravnateljica za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak
učiteljica u mraku piše po osvjetljenoj ploči markerom

Prijetnje učiteljici zbog manje ocjene: Roditelji zahtijevali peticu jer je njihovo dijete ‘savršeno’

‘Problem je suradnja s roditeljima’

Policija je za Slobodnu Dalmaciju potvrdila kako su dobili dojavu o ovom slučaju i da će poduzeti sve radnje kako bi se utvrdile činjenice ovog događaja. Ravnateljica je dodala i kako je sve veći problem suradnja s roditeljima koje u posljednje vrijeme izuzetno nedostaje.

– S roditeljima se ne radi, a oni nisu svjesni kako sve to utječe na djecu. Statistike kažu da nam svako četvrto dijete u Hrvatskoj ima nekakve poteškoće. One emocionalne, nažalost, uopće se ne evidentiraju, a na tome treba posebno raditi, izjavila je ravnateljica za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak
policijski auto

Prijetio ravnateljici, tražeći da dâ otkaz tajniku škole: Sad bi mogao u zatvor

‘Nama je glava uvijek u torbi’

S njom se slaže i pedagoginja koja je svjedočila incidentu.

– Nama je glava uvijek u torbi. Po protokolima, ovakvi i slični slučajevi prijavljuju se policiji, a onda i DORH-u. Prije su išle osobne tužbe. Nažalost, škole nemaju nikakve zaštitare. Da je, recimo, bio zaštitar kada se meni prijetilo, osjećala bih se sigurnije, ispričala je pedagoginja za Slobodnu Dalmaciju.

Ipak, kako piše Slobodna Dalmacija, bilo je nekoliko pokušaja postavljanja zaštitara na ulaze u škole, no to nije dugo potrajalo jer takav prizor nije ugodan za djecu.

– Trebali bismo govoriti o nedovoljnom broju stručnih suradnika, a ne zaštitara. Školama trebaju psiholozi, defektolozi, oni su dio rješenja za ovakve situacije. Ravnatelji trebaju slučajeve poput ovoga svakako prijaviti policiji, što se mnogi ustručavaju, zaboravljajući da time štite i djecu i djelatnike škole, objasnila je Ana Hinić, voditeljica Područnog ureda Split Sindikata hrvatskih učitelja za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak

Šire se horor priče nastavnika iz hrvatskih škola: ‘Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom’

Škole bi trebale organizirati predavanja za roditelje o odgoju djece

Istaknula je kako je vidljiv problem porasta nasilja u cijelom društvu te da se ono prelijeva i u školu.

– Roditelji i staratelji često misle da u svako doba mogu tražiti od učitelja povratnu informaciju o djetetu, ne poštujući njihove rasporede za primanja, koji bi trebali stajati na web-stranicama svake škole. Pa vrijeme za razgovor se svugdje poštuje, i u banci, i u bolnici, samo ne u školi, rekla je Hinić za Slobodnu Dalmaciju.

Dodala je i kako bi škole trebale organizirati edukativna predavanja za roditelje o odgoju djece te da bi se na taj način moglo govoriti o početku rješavanja ovog problema, prenosi Slobodna Dalmacija.

Copy link
Powered by Social Snap