Pretraga

Šire se horor priče nastavnika iz hrvatskih škola: ‘Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom’

A- A+

Već danima mediji pišu o nastavniku Franji Dragičeviću iz Tehničke škole Čakovec koji se fizički obračunao s učenicima i to nakon što su ga kredom gađali u leđa. Tvrdi kako pedagoške metode u problematičnom razredu nisu urodile plodom, a profesor je istaknuo kako nastavnike sustav nimalo ne štiti. Da je to uistinu tako, možda najbolje dokazuju horor priče nastavnika koje se danas šire društvenim mrežama.

Kako je kazao sam profesor Dragičević, kojeg se optužuje za fizički napad na učenike, problematičnom razredu čijim đacima niti jedna pedagoška metoda nije pomogla. Koje će pedagoške mjere biti izrečene učenicima nakon ovog incidenta, ako će uopće doći do toga, nije poznato. Ravnatelj škole poručio je kako će one biti u skladu s preporukom prosvjetne inspektorice. Kako piše Jutarnji list, profesoru godinu dana prije mirovine prijeti – otkaz.

– Mene ne štiti sustav, mene ne štiti uprava škole, ravnatelji su ok, ali sustav nastavnike ne štiti, tvrdi profesor Dragičević.

‘Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom’

Da sustav slabo štiti nastavnike dokazuju i stravične poruke koje se danas, a pod oznakom #ijasamfranjo, šire društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Profesor kojeg optužuju da je tukao učenike otkrio svoju stranu priče: ‘Opet bih to napravio da moram’

– Učenik osmog razreda se svaki sat penjao na stol, skidao hlače i vikao: ‘Hoćeš da ga izvadim? Da vidiš što je piton?, jedna je od poruka.

Bilo je i stravičnih histeričnih ispada, prijetnji i psovki u slučajevima u kojima su nastavnici problematične đake pokušale odvesti psihologu, ali i prijetnji nožem.

– Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom, napisala je jedna od nastavnica ili nastavnika, a u sličnom slučaju roditelj je ušao u zbornicu i oko stola naganjao učitelja/učiteljicu dok je drugi učitelj zvao policiju.

Možda najviše od svega zabrinjavaju slučajevi u kojima su nastavnici od strane kolega i nadređenih upućeni da o svemu – šute!

– Učenik me gađao zapaljenim papirićima. Otišla sam pedagoginji i rekla da ću o tome govoriti na Razrednom vijeću. Rekla mi je da to ne činim jer to znači da nisam za nastavnika, napisala je jedna prosvjetna djelatnica.

https://twitter.com/barbaraslade/status/1071021465745674241

 ‘Kako objasniti nekome tko nije u razred stupio nogom’

No, šutjeti ne želi portal za nastavnike i učitelje, Nastavnici.org, koji je jučer glasno podržao profesora Dragičevića u tekstu naslovljenom ‘Svi smo mi Franjo!‘.

Izdvojeni članak
nasilje

Drama u čakovečkoj školi: Profesor udarao učenike po glavi, intervenirala i policija

– Ovu će situaciju možda shvatiti prosvjetari, ali kako objasniti nekome tko nije u razred stupio nogom koliko je nemoguće raditi svoj posao ako vas se stalno ometa? Zamislite što bi se dogodilo pacijentu koji kirurgu pred operaciju detaljno objašnjava postupak kojim treba izvaditi slijepo crijevo. Što će napraviti prodavačica u trgovini ako ju gađamo papirićima dok nam reže zimsku salamu? Stanite nasred bilo kojeg shopping centra u ove predblagdanske dane, zaurlaučite, skinite hlače i gaće i mašite genitalijama. Obavite malu nuždu po zidu trgovine. Ako čekate u redu u trgovini, pogurajte se malo laktovima, ako vam se netko usprotivi, slobodno zatražite malo ljubavi od njega, laktom ili šakom, nema veze. Sve se ovo dogodilo u nekom razredu, negdje, nekada. Samo što oni koji stoje s one strane vratiju istog tog razreda nikako da počnu vjerovati da se iza tih vratiju ne traži i ne dijeli ljubav, a oni unutar učionice iz dana u dan sve manje vjeruju da vani ima nekoga tko ih čuje, zaključak je teksta.