Pretraga

Ovo su sva predavanja o školstvu koja će se održati na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset

A- A+

Deset godina sustavno pišemo o školstvu, visokom obrazovanju i znanosti. Kako bismo zaokružili veliku obljetnicu rada, organiziramo konferenciju na kojoj ćemo o tim temama govoriti uživo, i to u društvu nekih od najistaknutijih aktera obrazovanja i znanosti današnjice. Predavanja u dvorani Školstvo održat će Boris Jokić, Marin Trošelj, Jasna Tingle i Nenad Pokos, a evo o čemu će govoriti.

dvorana školstvo

Predavanja u dvorani Školstvo održat će Boris Jokić, Marin Trošelj, Jasna Tingle i Nenad Pokos – saželi smo sve o čemu će govoriti | Foto: srednja.hr

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset održava se 5. studenog 2021. od 9h do 17h. Registracija gostiju započinje u 8:30. Događaj je organiziran hibridno – za posjetitelje uživo održat će se u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, a moguće je odabrati i sudjelovati online. Posebno je važno naglasiti da će se uz online ulaznice snimkama moći pristupiti i do tjedan dana nakon konferencije. Više informacija o ulaznicama dostupno je ovdje.

Izdvojeni članak

srednja.hr+ Obrazovnih deset: Ovo su sva predavanja u dvorani visokog obrazovanja

Program konferencije tematski je podijeljen u dvije dvorane posvećene visokom obrazovanju i školstvu. Cijeli program možete pogledati ovdje, a u nastavku donosimo sva predavanja koja će obuhvatiti najvažnije izazove s kojima se školstvo nosilo posljednjih deset godina, kao i budućnost koja nas čeka.

Narod koji ima ovakvu omladinu, ne mora se brinuti za…

Boris Jokić održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te psiholog s doktoratom iz pedagoških znanosti Sveučilišta u Cambridgeu, održat će predavanje kojim će mlade predstaviti kroz empirijske podatke. Rezultate istraživanja u kojima su sudjelovali mladi predstavit će slikom, glazbom i filmom, a doznat ćemo, između ostalog, tko su zapravo mladi i što misle o Hrvatskoj i našem susjedstvu. Smatraju li se mladi nepovratno zakinutima zbog pandemije? Kako se dogodila promjena u stavovima prema LGBTIQ zajednici? Kako u glavi mogu kombinirati Aleksandru Prijović, Metallicu i Jamesa Joycea?

Učionica u Hrvatskoj 2041. godine

Marin Trošelj održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Marin Trošelj, suosnivač i CEO tvrtke STEMI, edukacijsko-tehnološkog startup-a koji u škole uvodi robotiku i programiranje, govorit će o tome kako će izgledati učionica, ali i poučavanje budućnosti. Koliko su učionice napredovale posljednjih deset godina, a koliko će napredovati u idućih deset? Hoćemo li nastavnici budućnosti još uvijek predavati ex-cathedra ili taj pristup odlazi u prošlost? Hoće li škole postati mjesta gdje se stvara budućnost i razvijaju lokalne zajednice?

20 godina e-učenja s CARNET-om

Jasna Tingle održat će predavanje na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: CARNET, srednja.hr

Jasna Tingle voditeljica je istraživanja i razvoja e-učenja u CARNET-u, a tim se područjem bavi od 1999. godine. Predavanjem će sažeti najvažnije spoznaje o e-učenju koje je CARNET prikupljao posljednjih 20 godina. Kako iskoristiti ono najbolje što nudi e-učenje, a kako umanjiti poteškoće ovog oblika učenja? Kako iskoristiti fleksibilnost koju e-učenje omogućava (npr. za učenike sportaše ili one koji su bolesni)? Kako najbolje iskoristiti zornost koju multimedijski nastavni materijali mogu ponuditi (npr. animacije ili simulacije)? Kako e-učenjem riješiti organizacijske poteškoće koje izaziva, primjerice, dvosmjenska nastava ili udaljenost između matične i područnih škola?

Koliko smo učenika izgubili u posljednjih deset godina?

srednja.hr+

Nenad Pokos održat će predavanje na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Nenad Pokos je demograf s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te redoviti profesor na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Posebno se bavi istraživanjima povezanim s demografijom Hrvatske, regionalnom demografijom i promjenama u strukturama stanovništva. Njegovo predavanje pod nazivom ‘Koliko smo učenika izgubili u posljednjih 10 godina?‘ nastojat će pružiti odgovor na pitanja demografskih kretanja zadnjih deset godina, koliko postoji portal srednja.hr. Koliko je iseljavanje stanovništva utjecalo na smanjenje broja učenika i studenata, a koliko prirodni pad stanovništva te naposljetku, kako će nam izgledati budućnost ako se ova kretanja nastave?


Povodom 10. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovnih deset čiji program možete pogledati ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike srednja.hr+ ili preko Facebook događaja Konferencija: srednja.hr+ Obrazovnih deset