Pretraga

Ovo su zanimanja s kojima nećete čekati na burzi

A- A+

Smjerove na Tehničkom fakultetu u Rijeci, koji su iz područja strojarstva, računalstva i elektrotehnike, godišnje završi 300-njak studenata te nitko od njih ne vidi burzu rada. To potvrđuju podaci riječkog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Naime, potreba za diplomantima sa spomenutih studija, višestruko je veća od potražnje.

Studije Tehničkog fakulteta u Rijeci, u prosjeku godišnje završi oko 300 studenata, no po svemu sudeći ta bi brojka mogla biti i veća. Naime, prema podacima riječkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, potražnja za diplomantima studija strojarstva, elektrotehnike i računalstva, višestruko je veća od ponude, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Najbolji poslovi u inozemstvu koji se trenutno nude Hrvatima

Trebalo ih 308, a bilo ih 169

Samo u tijeku prošle godine poslodavci su tražili 308 djelatnika, spomenutog profila, no u ponudi ih je bilo tek 169. Unatoč tim egzaktnim brojkama, predstojnica HZZ-ova ureda u Rijeci Jadranka Tomašić pojašnjava da potražnja za ovim deficitarnim zanimanjima, često nije ni evidentirana. Nerijetko poslodavci zaobilaze burzu te regrutaciju kadrova vrše odmah na fakultetu.

– Poslodavci nisu obavezni raspisivati natječaje preko nas i najčešće već imaju saznanja o deficitarnosti traženih kadrova te vrlo često do tih kadrova dolaze u suradnji s obrazovnim ustanovama, odnosno školama i fakultetima.

Treba napomenuti i da broj slobodnih radnih mjesta koje su poslodavci prijavili HZZ-u područnog ureda Rijeka čini samo dio ukupne potražnje za radnom snagom na tržištu rada, govori Tomašićeva za Novi list.

Izdvojeni članak

Provjerite koje radnike u Hrvatskoj najčešće traže inozemni poslodavci

‘Tehničari’ nerijetko u struci rade već za vrijeme studija

Podatak da fakultetlije s Tehničkog fakulteta u Rijeci sa studija idu izravno na posao potvrdio je i dekan ove institucije Goran Turkalj, ističući kako studenti nerijetko rade već za vrijeme studija, a jednako su traženi i u ostatku Lijepe naše, ali izvan nje. Potonju činjenicu mogu posvjedočiti i podaci portala MojPosao, koje smo prošli tjedan objavili.

Naime od 513 oglasa u 2014-oj, koje su postavili inozemni poslodavci, najtraženije zanimanje bilo je programer.

Po završetku studija ‘tehničare’ rado prihvaćaju sve državne zapadne Europe, no i za vrijeme studija mnogi studenti rade u inozemstvu. Takav primjer je suradnja s jednom od najvećih svjetskih tvrtki u području metalne industrije, talijanskim Danieliem, gdje riječki studenti odrađuju projekte, ali i svoje diplomske radove.

Uz diplomante Tehničkog fakulteta, iznimno traženi na tržištu rada su i diplomirani inženjeri biologije i biotehnike, diplomirani inženjeri farmakologije, biokemije i srodni stručnjaci te magistri farmacije.

Za radno mjesto se po završetku studija ne moraju brinuti niti magistri farmacije i diplomirani socijalni radnici, kao i učitelji djece s razvojnim teškoćama, koji spadaju u kategoriju iznimno traženog kadra.