Pretraga

Provjerite koje radnike u Hrvatskoj najčešće traže inozemni poslodavci

A- A+

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ovom trenutku su najtraženija zanimanja kod nas konobar, prodavačica, diplomirana ekonomistica, odgojitelj i kuhar. Ti podaci su se malo promijenili u odnosu na isto razdoblje prosinca prošle godine. Kada je pak riječ o najtraženijim inozemnim zanimanjima, prema oglasima na portalu MojPosao, među kojima ih se više od dvije trećine odnosi na EU (71 posto), najviše se traže programer, medicinska sestra te odgojitelj. Trendovi traženih djelatnika u Hrvatskoj, u mnogome se preklapaju s onima u EU.

Na kraju prosinca prošle godine broj nezaposlenih u Hrvatskoj iznosio je 316 763, što je ponovno povećanje u odnosu na studeni 2014. za više od četiri tisuće ljudi. Ukupno gledano, broj nezaposlenih u 2014-oj, smanjio se u odnosu na 2013-tu, ali tu osim pronalaska radnog mjesta, ulogu su igrali i drukčiji načini brojanja nezaposlenih te manje striktni razlozi za brisanje s HZZ osoba zbog dugotrajnijeg nejavljanja, neizvršavanja zakonom utvrđenih obveza i slično.

Izdvojeni članak

Pet najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj za osobe sa srednjom školom

Koja se zanimanja traže u inozemstvu?

Popularni hrvatski portal s oglasima za poslove MojPosao, objavio je i svoju statistiku za 2014., a koja se tiče natječaja za poslove u inozemstvu. Takvih je bilo na njihovim stranicama 513 u prethodnoj godini, od čega ih se 71 posto ticalo oglasa za poslove u Europskoj uniji.

Kao najtraženija zanimanja prema ovom izvoru bila su: programer, medicinska sestra, kuhar, njegovatelj te hotelsko osoblje.

Kada je pak riječ o kategorijama zanimanja, ljestvicu predvodi graditeljstvo, geodezija i geologija. Slijedi ju proizvodnja i zanatske usluge te IT, telekomunikacije.

Čak u 73 posto natječaja nudio se stalni posao, a kada je riječ o potrazi za djelatnicima u Hrvatskoj, ljestvicu je nadmoćno predvodila Njemačka.

Od zemalja izvan EU-a, najviše oglasa za rad na portalu MojPosao je zabilježeno iz Rusije i SAD-a.

Izvor: MojPosao / U ovim je kategorijama objavljeno najviše oglasa za posao iz inozemstva

Izdvojeni članak

Trenutno 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Konobara nikad dosta

Vratimo se ponovno na domaći teren. Trenutno najtraženija zanimanja u Hrvatskoj su konobar i diplomirani ekonomist, što se već mjesecima ne mijenja, a ni u ostalih top 10 nema puno izmjena.

Tako su trenutno uz spomenuta dva, najtraženija zanimanja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – prodavač, odgojitelj, kuhar, medicinska sestra, ekonomist, frizer, čistačica te diplomirani pravnik.

Koliko se malo toga mijenja u ovom pogledu, otkrit će vam i ljestvica najtraženijih zanimanja od sredine rujna. Tada su u top pet bili konobar, prodavač, diplomirani ekonomist, kuhar i odgojitelj.

Izvor podataka: HZZ

Izdvojeni članak

Top 20 najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj

Najviše zaposlenih u prerađivačkoj industriji

Ono što je ponovno tračak nade u ponovnom rastu broja nezaposlenih na kraju prosinca je okolnost da se broj osoba do 24 godine bez posla, smanjio i drugi mjesec za redom.

U spomenutoj dobnoj skupini 1001 osoba je manje na kraju prošlog mjeseca, nego li na kraju studenog 2014.

Kada je riječ o zaposlenima u prošlom mjesecu, najvećem broju građana ‘kruh u ruke’ je dala oblast trgovina na veliko i na malo (1 750 zaposlenih), zatim prerađivačka industrija (1 706), pružanje smještaja, pripreme i usluživanja hrane (1 535), obrazovanje (898) te građevinarstvo (829).

Kada je riječ o kretanjima na burzi, analiziranim s aspekta obrazovnog stupnja, u gotovo svim skupinama je došlo do povećanja broja nezaposlenih.

Izuzetak su grupe osoba s fakultetom i akademijom te osoba s prvim stupnjem fakulteta, višom školom i stručnim studijem, gdje došlo do neznatnog pada broja nezaposlenih.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap