Pretraga

Pokrenuli zakladu: Bivši učenici stipendiraju sadašnje

A- A+

Bivši učenici zagrebačke XV. gimnazije osnovali su zakladu MIOC Alumni ne bi li tako stipendijama pomogli sadašnjim učenicima. Danas su dodjelili prve dvije stipendije u iznosu od 8.000 kuna godišnje. Zaklada još jednog učenika stipendira s 6.000 kuna, a dodijelili su već i potporu od 320 eura za sudjelovanje u ljetnoj školi.

XV. Gimnazija u Zagrebu / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

– Zaklada MIOC Alumni nastala je kao rezultat inicijative pet učenika XV. gimnazije koji su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili kao učenici 4.c 2010./2011. Stekavši diplome iz područja matematike, fizike, računarstva i prava, radeći u Hrvatskoj i inozemstvu,
svjesni svega dobroga što im je pohađanje XV. gimnazije, popularnog nadimka MIOC, donijelo, javljaju se svojoj školi s prijedlogom suradnje, kaže Ljiljana Crnković, ravnateljica MIOC-a.

U zagrebačkoj XV. gimnaziji u utorak su dojeljene prve stipendije Zaklade MIOC Alumni. Lucija Burić i Dominik Štabarković prvi su zakladini stipendisti, a svakome od njih pipala je Stipendija MIOC Alumni u godišnjoj vrijednosti 8.000 kn. Jasminu Jašareviću pripala je dodatna Stipendija MIOC Alumni u godišnjoj vrijednosti 6.000 kuna, a Tii Mariji Gebauer pokriveni su troškovi S3 kampa za 2021. godinu u vrijednosti 320 eura.

– Ideja je novim generacijama učenika MIOC-a dati nadgradnju srednjoškolskom obrazovanju
pružanjem novčane potpore, organiziranjem predavanja i radionica u suradnji s fakultetima i
znanstvenim institutima, pružanjem podrške učeničkim projektima i na druge prikladne načine. Tako su pet nekadašnjih učenika i XV. gimnazija 2020. osnovali Zakladu MIOC Alumni, čija se misija i vizija mogu sažeti u tri riječi – ‘nekome promijeniti život’, objašnjava ravnateljica.

Sav novac osigurali bivši učenici

Stipendije su namijenjene učenicima XV. gimnazije, programa prirodoslovno-matematičke gimnazije, a dodijeljene su putem natječaja prema kriterijima izvrsnosti (u koje ulaze prosjek zaključnih ocjena prethodnog razreda, državna i međunarodna natjecanja, rezultat provjere posebnih znanja iz matematike pri upisu u XV. gimnaziju, izvannastavna i izvanškolska postignuća te motivacijski razgovor) te kriterijima socijalno-ekonomskog statusa (koji čine gustoća naseljenosti mjesta prebivališta, prihodi po članu zajedničkog kućanstva i smještaj u učeničkom domu).

Financijska sredstva za sve dodijeljene stipendije i potporu donacije su zakladnika fizičkih osoba pa MIOC poziva druge bivše učenike da se priključe akciji. Zaklada, osim dodjele stipendija kao glavne aktivnosti, namjerava u suradnji s fakultetima i znanstvenim institutima organizirati različite radionice i predavanja te time omogućiti učenicima XV. gimnazije stjecanje dodatnih znanja i vještina.

– Ideja je proširiti vijest o Zakladi do svih nekadašnjih miočana, a i svih drugih zainteresiranih fizičkih i pravnih osoba, kako bi se uključili u rad Zaklade različitim oblicima suradnje – sudjelovanjem u radionicama ili predavanjima, donacijama i sl. Sve vas pozivamo da budete dio ove plemenite priče, ističe Crnković.

‘MIOC nam je bio odskočna daska

Bivši Miočani pojasnili su kako su pohađanjem XV. gimnazije imali priliku biti okruženi mladim inteligentnim ljudima punimambicije, što nas je tijekom formativnih godina usmjerilo na pravi put u životu i okružilo s prijateljima za cijeli život.

– Vjerujemo da je takva prilika ogromna ‘odskočna daska’ u životu, te osnivanjem Zaklade želimo tu priliku omogućiti i učenicima koji ne žive u Zagrebu, zaključio je jedan od pokretača zaklade.