Pretraga

Oko 300.000 mladih u novoj godini dobiva 700 milijuna kuna povrata poreza

A- A+

Početkom ove godine na snagu su stupile porezne izmjene koje su označile četvrti krug porezne reforme. Jedna od izmjena tiče mladih osoba koje su po novome u potpunosti ili djelomično oslobođene plaćanja tog poreza. Naime, osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50% tog poreza. Time bi u ljeto 2021. oko 300.000 mladih trebalo dobiti ukupno oko 700 milijuna povrata poreza.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

Kako piše Večernji list, oko tristo tisuća mladih koji su bili zaposleni tijekom 2020. godine sredinom 2021. prvi bi puta trebali dobiti povrat plaćenog poreza na dohodak i prirez. Osobe do navršene 25. godine dobit će sav naplaćeni porez na dohodak i prirez nazad, dok će mladima između 25. i 30. godina života država vratiti polovicu naplaćenog poreza.

Ministarstvo financija procjenjuje da će mladima po toj osnovi vratiti oko 700 milijuna kuna, prenosi Večernji list. Valja naglasiti kako bi povrat poreza trebao u 2021. trebao biti u kolovozu, a mladi do 30 godina, neće morati podnositi godišnju poreznu prijavu za 2020. godinu, već će kao i svi drugi čekati na rješenje i isplatu novca.

Pravo na povrat plaćenog poreza, prenosi Večernji, po toj osnovi može se ostvariti samo na temelju ‘nesamostalnog rada’, odnosno klasičnog radnog odnosa za nekog poslodavca. Mladima koji su kroz 2020. radili samo honorarno, preko ugovora o djelu, odnosno bili su primatelji drugog dohotka, uplaćeni se porez neće vraćati po automatizmu kao i njihovim zaposlenim vršnjacima, već će se na njih primjenjivati stara porezna pravila.

Mladi ljudi čija je mjesečna bruto plaća bila 5 tisuća kuna ili manja od tog iznosa ne trebaju očekivati povrat, jer se do tog iznosa uopće ne plaća poreza na dohodak, piše Večernji. Osobe iz Zagreba do 25 godina bez djece s bruto plaćom od 7.000 kuna mjesečno, za cijelu 2020. godinu mogu računati s 5.500 kuna povrata, a onima čija je bruto plaća 9.000 kuna država će ukupno vratiti blizu 11 tisuća kuna. Kada je riječ o osobama između 25 i 30 godina, navedeni iznosi povrata na istu bruto plaću bit će upola manji.

Oko 300.000 mladih u novoj godini dobiva 700 milijuna kuna povrata poreza
Share via
Copy link
Powered by Social Snap