Pretraga

Tisuće mladih i u 2024. dobiva veći povrat poreza: Doznajemo do kad će sjesti na račune

Zakon o porezu na dohodak mijenjao se početkom ove godine, ali to ne utječe na povrat poreza na dohodak ostvaren u 2023. Pa će i ove godine mladi do 30. godina ostvariti povrat prema posebnom pravilu. Oni koji su lani imali 25 ili manje godina dobivaju povrat poreza u stopostotnom uplaćenom iznosu, a onima do 30. vraća se polovina uplaćenog poreza i prireza. Prema podacima Porezne uprave, povrat poreza prema tom posebnom propisu dobit će sličan broj mladih kao i lani, oko 180 tisuća. Većina povrata trebala bi biti izvršena do kraja svibnja.

porez

Ilustracija: Pexels

Mlade osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina u potpunosti su i 2023. godine bile oslobođene od plaćanja poreza na dohodak. Kroz povrat poreza ovog proljeća vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se 50 posto uplaćenog iznosa.

Izmjene Zakona nisu utjecale na pravila povrata poreza za mlade

Zakon o porezu na dohodak mijenjao se početkom ove godine, ali kako se u proljeće ove godine izvršava povrat poreza na dohodak ostvaren u 2023. i ove će godine mladi do 30. godina ostvariti povrat prema posebnom propisu.

– Budući da se u 2024. godini izvršava povrat više plaćenog poreza na dohodak u 2023. sve osobe koje prema propisima o porezu na dohodak koji su se primjenjivali za 2023. ostvaruju pravo na povrat, a među njima su i mlade osobe, će isti i ostvariti. Napominje se kako izmjene propisa o doprinosima, porezu na dohodak i lokalnim porezima, koje su stupile na snagu 1. siječnja 2024. nisu od utjecaja na ostvarivanje prava na povrat više plaćenog poreza na dohodak, odgovaraju za srednja.hr iz Porezne uprave.

Povrat poreza u stopostotnom iznosu ovog će proljeća dobiti mladi rođeni 1998., 1999., 2000. i kasnijih godina. Polovina uplaćenog poreza vraća se onima koji su rođeni između 1993. i 1997. godine. No, naglasimo, ovo se ne odnosi na studente koji rade preko student servisa, već isključivo mlade osobe u radnom odnosu. U tablici u nastavku možete i detaljnije vidjeti koliki postotak dobivate s obzirom na svoju godinu rođenja. Porezno razdoblje za koje ove godine dobivate povrat je 2023. godina.

povrat poreza za mlade 2024.

Izvor podataka: Porezna uprava

Koliko mladih će dobiti povrat poreza?

Dobra vijest za mlade koji očekuju povrat poreza je i da bi većina isplata trebala biti izvršena već u kasno proljeće.

– Očekujemo da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine. Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu izdavanja rješenja, odgovoaraju iz Porezne na naš upit.

Poreznu upravu pitali smo i koliko će mladih dobiti povrat poreza temeljem posebnog propisa. Kako navode, brojka će biti slična kao i lani.

– Porezna uprava procjenjuje da će umanjenje porezne obveze biti u okvirima prošle godine. Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu ukupno je 181.146 poreznih obveznika – mladih osoba ostvarilo pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 69.305 osoba do 25 godina života u iznosu od 48.543.144,72 eura, odnosno 111.841 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od 68.440.513,51 eura, kažu za srednja.hr iz porezne uprave.

Izdvojeni članak
euri i centi

Porezni limiti za studente u 2024. i veća minimalna satnica: Ovo su tri novosti u studentskoj zaradi

Već sada možete izračunati približan iznos povrata poreza

Koliki povrat poreza ćete dobiti na račune? Pa već sada možete izračunati okvirni iznos pomoću kalkulatora Porezne uprave kojem možete OVDJE. Prvo je potrebno odabrati godinu za koju računate povrat poreza, što će u ovom slučaju biti 2023. Zatim ćete unijeti podatak o tome koji ste rođendan navršili prošle godine.

Kalkulator će vas tražiti i primitke u brutu, uplaćene doprinose, godišnji osobni odbitak, uplaćeni porez na dohodak i prirez te stopa prireza prema mjestu u kojem stanujete – sve to na godišnjoj razini. Klikom na ikonu ‘Godišnji obračun poreza i prireza’ dolazite do izračuna povrata, koji je, valja naglasiti – informativnog karaktera.

Sve tražene podatke za kalkulator možete pronaći u sustavu e-Građani.

1. korak: Nakon prijave u sustav, odabirete uslugu ePorezna, a zatim na jedinstvenom portalu Porezne uprave odabirete crvenu ikonu i opciju ‘Ulaz’. Potom u lijevom stupcu možete vidjeti svoj profil.
2. korak: Tu je potrebno odabrati opciju ‘Moj JOPPD’, a nakon toga kliknuti na karticu ‘Uvid u IP1/IP2’.
3. korak: Odabrana godina mora biti 2023., a zatim kliknite na opciju ‘Prikaži’.
4. korak: Otvara vam se novi zaslon s popisom podnositelja na kojemu je potrebno odabrati ‘Zbrojni pregled’. Tu će vam se prikazati dvije tablice, a vi u kalkulator na stranicama Porezne uprave unosite podatke iz posljednjeg retka donje, koja se odnosi na isplaćene primitke.
5. dodatna napomena: treći stupac tablice vašeg obrasca koji se naziva ‘Iznos primitka’ podatak je koji u kalkulator unosite pod opciju ‘Isplaćeni bruto primici’.