Pretraga

Poznata imena najuspješnijih hrvatskih učenika: Najveći broj Oskara znanja odlazi u ruke maturanta iz Varaždina

A- A+

I ove će godine Agencija za odgoj i obrazovanje državnim i međunarodnim prvacima dodijeliti Oskar znanja, najveće priznanje i nagradu koja se dodjeljuje najuspješnijim učenicima na natjecanjima. Osim za natjecanja u znanju, ovaj vrijedni Oskar dodjeljuje se i učenicima koji su briljirali na državnim natjecanjima u glazbi i plesu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Državnim prvacima na natjecanjima znanja i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima Oskari znanja bit će dodijeljeni 28. lipnja u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kipiće izrađuju učenici

Izdvojeni članak

Matematički entuzijast Adrian osvajač je 5 Oskara znanja: Želja mi je upisati prestižni Cambridge

Dan poslije, 29. lipnja, bit će održana dodjela ove nagrade za učenike i studente glazbenih i plesnih škola te muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa. Svečana dodjela ove nagrade održava se već tradicionalno u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Obje svečane dodjele održavaju se točno u podne.

Mentorima učenika uručit će se zahvalnice i plakete, a skulpture Oskara znanja i ove godine izrađuju učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom ‘August Šenoa’ iz Garešnice.

Ove će godine ukupno 212 Oskara znanja biti dodijeljeno za prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju te njih 95 za uspjehe na natjecanjima međunarodnog karaktera. Državnim prvacima u glazbi i plesu bit će uručeno ukupno 172 Oskara.

Najviše Oskara znanja odlazi u ruke Ilije Srpka

Izdvojeni članak

Prestigao i Janicu: Varaždinski maturant Ilija ima 8 olimpijskih medalja i pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

Najviše kipića najvrjednijeg Oskara ove godine odlazi u ruke maturanta Prve gimnazije Varaždin, Ilije Srpka. Nagradu, točnije njih pet, zavrijedio je prvim mjestom na Državnom natjecanju iz astronomije; brončani je bio na Europskoj olimpijadi iz fizike, a na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi osvojio je srebro. Medalju istog sjaja osvojio je na najjačem natjecanju iz kemije, Mendeljejevoj olimpijadi, a na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike osvojio je treće mjesto.

Čitateljima portala srednja.hr, ime mladog Varaždinca poznato je jer smo izvijestili o ovim Ilijinim uspjesima. Osim toga, o genijalcu koji je po broju olimpijskih medalja prestigao i Janicu, pred par smo mjeseci napisali i veliku priču. Otkrio nam je tada kako usklađuje školske obaveze i sva ova natjecanja, ali i što ga najviše motivira.

– Roditelji mi nekad kažu da neka idem spavati i odmorim se, a moj odgovor je uvijek ‘samo još ovaj zadatak do kraja…’ Motivira me želja da budem bolji, da napredujem. Da se dokažem. Želim vidjeti da moj trud ima vrijednost. Osim toga, volim i putovati, svaka olimpijada je putovanje u novu zemlju, svako državno je 3-4 dana u hotelu, kazao nam je tom prilikom Ilija.

Još od prvog razreda osnovne pa čak i u vrtiću, Ilija Srpak bio je pravi mali ‘znatiželjko’. Uzeo bi knjigu i čitao je satima dok bi se druga djeca igrala, a često je znao ostajati i nakon zvona, samo da profesorima postavi dodatna pitanja o svemu što ga zanima. Zadaće mu baš i nisu bile drage, ali učenje je obožavao oduvijek. Što nam je još otkrio o sebi, možete pročitati ovdje.

[scribd id=381056976 key=key-2G4eVdD0drKM7ZtBYtmM mode=scroll]

[scribd id=381057849 key=key-9NwjfsG9xQYIR7ySGhqH mode=scroll]