Pretraga

Profesorica i bivši ravnatelj žele postati gradonačelnici: Pitali smo ih što će učiniti s obrazovanjem i mladima u Karlovcu

A- A+

Ove nedjelje u Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori, što znači da brojni gradovi biraju gradonačelnike. Jedan bivši i jedna sadašnja zaposlenica škole, nalaze se među kandidatima u Karlovcu. Draženka Polović, kandidatkinja Možemo! i Nove ljevice za gradonačelnicu, profesorica je filozofije i komparativne književnosti i knjižničarka, a radi u Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac. Njen protukandidat i trenutni gradonačelnik Damir Mandić bivši je ravnatelj Gimnazije Karlovac. Uoči izbora za oboje smo imali ista pitanja – što planiraju učiniti po pitanju obrazovanja i mladih u svome gradu.

Draženka Polović i Damir Mandić kandidati su u Karlovcu za lokalne izbore|screebshot: Facebook; YouTube

Nedavno smo pisali kako će jedan od kandidata na lokalnim izborima za gradonačelnika Pule biti poznati ravnatelj tamošnje Gimnazije, Filip Zoričić.

Polović: Problematičan je utjecaj politike na zapošljavanje u školama

Među zaposlenicima škola koji izlaze na izbore kao kandidati za gradonačelnika Karlovca našla se i Draženka Polović. Polović je kandidatkinja platforme Možemo! i Nove ljevice, a kako stoji u njenoj biografiji diplomirala je komparativnu književnost, filozofiju i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te trenutno radi u Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu. Kao zaposlenica škole ima izražen stav o tome koji su problemi u školstvu na području Karlovca.

– U drugoj polovici devedesetih godina stvorene su ideološke, organizacijske, programske i materijalne pretpostavke za promjenu cjelokupne obrazovne paradigme. U tom kratkom vremenu u brojne segmente sustava ugrađeni su (u kurikulima i u obrazovnim institucijama od škole do Ministarstva) mehanizmi kontrole u skladu s političkim i ideološkim zahtjevima vlasti. Osmišljen je sustav u kojem su svi koji su u hijerarhiji nadređeni nastavnicima politički postavljeni. U škole je uveden vjeronauk koji paradigmatski odmiče školu od kritičkog i kreativnog prema dogmatskom. Taj pomak vidljiv je i u programima drugih predmeta (lektira, školske aktivnosti, obavezne izvanškolske aktivnosti…). Uz sve to, znanje i učenje drastično su potisnuti na ljestvici društvenih vrijednosti, a učiteljska je profesija degradirana. To je ostavilo nesagledive posljedice na obrazovni sustav vidljiv i u području školstva u Karlovcu, navodi nam Polović.

Jednim od najvećih problema smatra utjecaj politike, odnosno lokalne i regionalne samouprave kao osnivača škola na izbor ravnatelja u školama, ali i na zapošljavanje drugih djelatnika u školama. Mišljenja je, kaže nam i kako, školstvo ne diferencira dovoljno ni učenike ni nastavnike, dok je ključ napretka školstva kvalitetan kadar. Smatra da lokalna samouprava ne prepoznajte takve te ih ne stimulira dovoljno, a istodobno je kvalitetne profesore teško zadržati u školi.

– Lokalna samouprava ne pokazuje inicijativu u osuvremenjivanju školskih sadržaja i kurikula, te ne pokušava dodatno motivirati, nagrađivati i poticati kvalitetne nastavnike, već svoju ulogu vidi samo kao izvršioca državne politike. A ne aktivnog sudionika odgojnog i obrazovnog procesa, kaže nam Polović.

Srednjim školama nedostaju suvremeniji programi

Dodatan nedostatak školstva u Karlovcu je, ističe Polović, nedostatak suvremenijih u aktualnijih programa u srednjima te izostanak mobilnih timova za pomoć učenicima s teškoćama i učenicima s problemima mentalnog zdravlja. Uočila je još jedan problem.

– Pučka učilišta dodatno uništavaju školstvo jer su kvalitetom ispod strukovnih škola i bez prave kontrole omogućavaju lakše stjecanje diploma, kaže Polović.

Pitamo ju kako se planira uhvatiti ukoštac s tim problemima, na što konstatira kako škole prečesto od drugih aktera dobivaju upute kako djelovati, dok nastavnici i učenici najbolje znaju što je u njihovim institucijama potrebno. Smatra kako ih zato grad u tome treba podržati.

– Stoga ću poticati uspostavljanje gradskog programa putem kojega bi se dodjeljivala financijska sredstva za projekte unapređenja kvalitete odgojno-obrazovnog procesa, a u čijem osmišljavanju i provedbi sudjeluju škole u suradnji s drugim relevantnim akterima poput organizacija civilnog društva, kaže Polović.

Izdvojeni članak

Poznati ravnatelj ušao u utrku za gradonačelnika, objavio i čime će se baviti ako pobijedi

‘Mladi odlaze jer ne vide smisao života u gradu u kojem sve ovisi o članskoj iskaznici’

Snažno će se, dodaje protiviti problematičnom izboru ravnatelja koji je ‘dulje vrijeme obilježen pritiscima, obeshrabrivanjem kvalificiranih nezavisnih kandidata, političkim uplivima, pa i grubim kadroviranjem koje preko instrumentaliziranih članova školskih odbora provodi lokalna samouprava’.

– Zalagat ću se za uvođenje građanskog odgoja ali tako da lokalna zajednica uđe u školu: npr. razvijati već od rane školske dobi svijest o kvartu, o urbanizmu, urbanom zelenilu. Povezati škole s lokalnim poduzetnicima, OPG -ovima, poduzećima, javnim institucijama, institucijama civilnog društva. Radit ću na osnivanju mobilnog tima za pomoć učenicima s teškoćama i s problemima mentalnog zdravlja te tranzicijskih razreda, ističe Polović.

Zaključuje i kako planira poticati i nagrađivati najbolje nastavnike za rad s nadarenim učenicima. Namjerava i, kaže nam, od ranog obrazovanja poticati prava i dužnosti djece da otvoreno iskazuju ideje i primjedbe u odnosu na direktno okruženje i kvalitetu života, ‘jer jedino tako možemo odgojiti aktivnog građanina’.

– Mladi iz Karlovca masovno odlaze jer ne vide smisao života u gradu u kojem sve ovisi o članskoj iskaznici. Promjena takve prakse osnovni je zadatak buduće vlasti. Otvorit ću sve komunikacijske kanale prema mladim ljudima u Karlovcu. Poticat ću snažno gradsku politiku priuštivog stanovanja za mlade, stvaranje fonda javnih gradskih stanova za najam te se zalagati za bolji, pravedniji i sigurniji položaj mladih na tržištu rad, zaključuje Polović.

Trenutni gradonačelnik želi jednosmjensku nastavu

Jedan od njenih protukandidata je HDZ-ov Damir Mandić, trenutni gradonačelnik Karlovca. Završio je filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te je jedno vrijeme bio ravnatelj Gimnazije Karlovac. Upravo je to bio povod da mu se javimo s istim pitanjima kao i njegovoj protukandidatkinji.

Kada je u pitanju školstvo na području Karlovca, Mandić pak naglasak stavlja na jednosmjensku nastavu, na koju su u Karlovcu već prešle tri osnovne škole.

– Daljnjim ulaganjima izgradit ćemo novu školu na prostoru bivše vojarne Luščić, dograditi dvije osnovne škole Turanj i Rečica kako bi sve škole prešle na cjelodnevnu nastavu i rad u jednoj smjeni. Naše osnovne škole, kao i srednje kojima je osnivač Karlovačka županija, spadaju u vrh obrazovanja u Hrvatskoj. U nadolazećem vremenu naglasak ćemo staviti na podršku nastavnom osoblju u usavršavanju, posebno kad je riječ o EU programima. Nastavit ćemo podizati iznose za stipendije kao i njihov broj, kaže nam Mandić.

Izdvojeni članak
izbori

Izbori su pred vratima: Maturanti otkrili hoće li izaći na birališta i kako biraju svoje kandidate

Potpore za mlade poduzetnike

Tvrdi kako je u gradonačelničkom mandatu na izmaku ‘osobit naglasak stavljao sam na uključivost na svim razinama s posebnim osvrtom na mlade u društvu’. Cilj mu je, veli, dalje nastaviti u tom smjeru.

– Gradu Karlovcu nedavno je dodijeljen certifikat ‘Grad za mlade’ za razdoblje od 2021. do 2024. godine te je time dobio i formalnu potvrdu svog dosadašnjeg rada s mladima. Upravo na tom tragu kreiran je i Gradski program za mlade 2020. – 2023. Suradnja gradonačelnika s mladim ljudima, nakon niza susreta, pomnog osluškivanja potreba i uvažavanja ideja dovela je do održavanja tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Karlovca na temu evaluacije tadašnjeg programa za mlade i izrade novog, a provedeno je i javno savjetovanje na temelju kojeg je donesen finalni Nacrt programa. Zapošljavanje, osamostaljenje, gospodarstvo i demografija mladih, edukacija i informiranje mladih, izgradnja civilnog društva, volonterizam, mehanizmi potpore mladima te slobodno vrijeme, kultura mladih i sport temelj su na kojem treba počivati program za mlade, ističe Mandić.

Kod pitanja koje smo mu postavili u vezi mladih, osvrnuo se i na svoj program poduzetništva.

– Ciljevi Programa poduzetništva su rast zaposlenosti, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za poticanje poduzetničkih kompetencija, povećanje broja novo otvorenih tvrtki i obrta posebno onih koje pokreću mladi poduzetnici i poduzetnici početnici, uređenje prostora za poduzetnike (poduzetnička zona), rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, nabraja Mandić.

Mandić: ‘Pokazao sam da razumijem i rješavam probleme obrazovanja i mladih’

Pohvalio se i kako je tijekom njegovog mandata, slično kao u mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, izdvojeno je više sredstava za stipendije s osobitim naglaskom na deficitarna zanimanja, a povećan je i iznos mjesečne stipendije.

– U ovom novom vremenu važno je mlade ljude uključiti u dijalog i otvoriti se prema mladima te smo dužni stvarati poticajno okruženje za njihov razvoj, kaže nam Mandić i dodaje da će ove ciljeve ostvariti pomoću suradnje drugih institucija, poput HZZ-a, HGK, Veleučilišta u Karlovcu…

HDZ-ov kandidat naglašava za kraj i kako je u svom programu kao prioritetnim postavio ‘podizanje kvalitete života mladih te njihovu integraciju u društvo čijem napretku uvelike doprinose.’

– Mladi su heterogena društvena skupina, iznimno značajna, a čine je različiti dionici ovisno o obrazovnim postignućima, profesionalnom postignuću, stilu života, političkom opredjeljenju, osobnim interesima te mnogočemu drugome. U današnje vrijeme kada se suočavamo s brojnim izazovima suvremenog društva važno je mlade integrirati, podržati te im omogućiti i olakšati djelovanje na svim razinama u njihovim zajednicama. Iskreno vjerujem da moji protukandidati vole svoj grad i žele svima dobro. U odnosu na njih, mislim da sam svojim dosadašnjim radom pokazao da razumijem i rješavam probleme obrazovanja i mladih te da imam jasnu viziju što i kako realizirati sve planove i potrebe. Uvjeren sam da će građani Karlovca to i prepoznati u nadolazećim izborima, zaključuje Mandić.