Pretraga

Prvi put u Hrvatskoj: 18.000 osnovaca ove županije od 2018. imat će besplatnu školsku prehranu

A- A+

Od prvog dana 2018. godine školska prehrana za sve učenike osnovnih škola Osječko-baranjske županije bit će besplatna. U projekt vrijedan 17 milijuna kuna upustila se sama županija, što predstavlja prvi takav primjer u Hrvatskoj. U 2018. projekt će se provoditi kao pilot-projekt, obuhvatit će 70 škola i 18.000 učenika osnovnih škola ove županije, čiji su osnivači i županija i gradovi.

www.healthyfoodhouse.com

Od 1. siječnja 2018. godine 18.000 učenika osnovnih škola Osječko-baranjske županije u školi će se moći besplatno hraniti. Radi se o projektu Županije koji je osmislio, obećao u predizbornoj kampanji i odlučio provesti u djelo novi župan Ivan Anušić iz HDZ-a, piše današnji Jutarnji list.

Projekt je vrijedan oko 17 milijuna kuna, od čega Županija sudjeluje sa 12 milijuna kuna. Podršku projektu dale su i gotovo sve općine i gradovi, koji će sufinancirati projekt iznosima od 10 do 50 posto, sukladno njihovim mogućnostima. Projekt je izrađen na bazi cijene dnevnog obroka od 5 kuna, koliko se inače plaća. U 2018. projekt će se provoditi kao pilot-projekt, a do 2020. predviđeni su i daljnji koraci.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje HRT-a: Provjerite koliko je učenika u Hrvatskoj uključeno u organiziranu školsku prehranu

– Do 2020. godine plan je da svaka škola u našoj županiji ima svoju vlastitu opremljenu kuhinju sa zaposlenim kuharima, koji će tamo pripremati jela od hrane proizvedene na našim poljima i u našoj prehrambenoj industriji. Trebat će nam tu, naravno, i pomoć Ministarstva da opremimo kuhinje i zaposlimo kuhare, što smo spremni i sufinancirati, ali i suradnja proizvođača u koju ne sumnjam, rekao je župan Anušić za Jutarnji list, dodajući da se ovim projektom, između ostaloga, potiče i jača gospodarstvo uključujući u proces OPG-e i proizvođače hrane. Dodaje i da županija bogata hranom, poput Osječko-baranjske, ne smije dopustiti da jedno jedino dijete bude gladno.

Ranije ove godine, župan Anušić rekao je da neće dijeliti škole na one koje je osnovao Grad i one koje je osnovala Županija te da će, ukoliko jedinice lokalne samouprave ne budu mogle sudjelovati u financiranju projekta, Županija snositi 100% troška projekta.

Ova inicijativa u Osječko-baranjskog županiji, koja bi trebala zaživjeti od 1. siječnja 2018., prvi je takav primjer u Hrvatskoj.

 

Prvi put u Hrvatskoj: 18.000 osnovaca ove županije od 2018. imat će besplatnu školsku prehranu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap