Pretraga

Roditelji kod djeteta pronašli hrpu petardi, sami ga prijavili policiji: ‘Dali su primjer djetetu’

A- A+

Bliže se novogodišnji blagdani, a s njima i razdoblje od nekoliko dana u kojemu se smiju koristiti pirotehnička sredstva viših kategorija, što uključuje i petarde s bljeskom. U Sloveniji je to razdoblje od 26. prosinca do 1. siječnja, a i u ovoj susjednoj zemlji primijećeno je da su pirotehnička sredstva vrlo popularna među mladima. Tako tamošnji mediji pišu o slučaju u kojem su roditelji sami policiji prijavili da su kod svog djeteta pronašli 400 komada pirotehničkih proizvoda.

Foto: YouTube/Screenshot

U susjednoj nam Sloveniji je uporaba pirotehničkih sredstava, čiji je glavni učinak prasak, dopuštena fizičkim osobama od 26. prosinca do uključivo 1. siječnja, a prodaja od 19. do 31. prosinca. I ondje je, slično kao i kod nas, primijećeno kako u ovakvoj vrsti ‘zabave’ rado sudjeluju mladi, čak i maloljetnici.

Roditelji sami policiji predali pirotehniku koju su našli kod djeteta

Slovenski n1.info.si piše o jednom neobičnom slučaju. Naime, roditelji su sami primijetili da njihovo dijete ima pirotehniku koju je kupilo bez njihova znanja. Sami su to odlučili prijaviti policiji kojoj su i predali gotovo 400 komada pirotehničkih proizvoda.

– Svojim odgovornim ponašanjem definitivno su dali primjer djetetu i spriječili moguće ozljede, rekli su iz ljubljanske policije za n1.info.si.

Ondje se provode i preventivne akcije pa, primjerice, policija po školama drži predavanja na temu opasnosti pirotehničkih sredstava. No, rezoniraju iz policije, ključnu ulogu u osvješćivanju maloljetnika ipak imaju roditelji.

Izdvojeni članak
ozljeda od petarde

Za neovlašteno korištenje pirotehnike masne kazne: ‘Na nastavnicima i roditeljima je da utječu na mlade’

U jednoj je školi učenik prodavao pirotehniku

Kako prenosi n1.info.si, prije nekoliko dana je ravnateljica jedne od ljubljanskih škola roditeljima poslala obavijest da učenik mlađih razreda prodaje pirotehnička sredstva. Prema riječima ravnateljice, učenik je priznao djelo, o događaju su obaviješteni roditelji djece, a uz pomoć obližnje policijske postaje organizirano je predavanje policajki za djecu. Ravnateljica je također zamolila roditelje da s djecom razgovaraju o opasnostima pirotehnike i naglasila kako u školi vlada nulta tolerancija na korištenje i posjedovanje pirotehnike.

Podsjetimo za kraj, u Hrvatskoj se rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, petarde s bljeskom, rimske svijeće i slična pirotehnička sredstva viših kategorija mogu upotrebljavati samo od 27. prosinca do 1. siječnja.