Pretraga

Samoborci ruše sve granice: Na jednom od najvećih sajmova inovacija u svijetu osvojili prvo mjesto

A- A+

Samo četiri mjeseca je prošlo otkada se samoborski trojac u sastavu Martin Sokolović, Lovro Stipanović i Josip Oroz okitio srebrom na renomiranom međunarodnom Sajmu inovacija u Seoulu, a evo ih sada ponovno na postolju na još značajnijem sajmu i to stepenicu više. Naime, za vikend je 3D znanstvena podmornica, koju su pod mentorstvom Ivana Vlainića projektirali spomenuti inovatori, osvojila prvo mjesto na sajmu inovacija u Ženevi u kategoriji elektrotehnike i računalstva.

Vjerujemo da ste čuli za ovaj veliki sajam pa ćemo ovoga puta tek napomenuti da je u različitim područjima ove godine u Ženevi. predstavljeno preko 900 inovacija, među kojima se našla i trofejna 3D znanstvena podmornica.

– Ovaj projekt s kojim smo išli u Ženevu je nadogradnja na stari projekt u kojem smo iskoristili sva znanja koja smo naučili prijašnjim natjecanjima i razgovorima s ljudima iz tog područja. Naša podmornica posjeduje 8 motora koji omogućuju slobodu kretanja u svim osima, puno je veća, posjeduje solarno punjenje baterija i kontrolu preko bluetootha i interneta te ima ono najbitnije, neograničen domet. Budući da se naša podmornica preko GSM signala povezuje na mobilni internet, mi bilo gdje u svijetu možemo slati i primati komande odnosno zadatke za našu podmornicu, a ono što je na sajmu izazvalo najveće čuđenje je to da smo uz sve ove prije navedene specifikacije uveli i glasovno upravljanje. Znači dovoljno je samo gledati prijenos slike sa kamere koja ima različite mogućnosti snimanja (noćni mod snimanja, promjena kuta snimanja ) i doslovno govoriti što ona treba raditi, pojašnjava nam jedan od članova tima, inače brucoš na Fakultetu prometnih znanosti Josip Oroz.

Izdvojeni članak

Samoborski učenici inovacijom zadivili i tehnološki napredne Korejce: U Seoulu se okitili srebrenom medaljom

Dodajmo da je od trojca mladih inovatora, brucoš i Lovro Stipanović, koji studira na FSB-u, dok je Martin Sokolović, još uvijek učenik, Srednje strukovne škole Samobor, iz koje je zapravo potekao cijeli tim.

Već nam je Josip pripomenuo kako svoj projekt stalno nadogađuju, a da su dečki spremni na prikupljanje svih relevantnih informacija, koje mogu oplemeniti podmornicu, svjedoči i njegova naredna izjava.

– Za mene svako natjecanje ima poseban užitak, zbog različitih kultura i različitih ljudi koji posjećuju takve sajmove. Svaki put saznamo nešto novo, čujemo nešto novo te na kraju krajeva dobijemo ideje i upoznamo potencijalne buduće suradnike, objašanjava Josip.

S obzirom da 3D znanstvena podmornica ostvaruje sjajne rezultate na raznim meridijanima i paralelama, pitali smo na kraju našeg sugovornika, namjeravaju li svoj projekt uskoro plasirati na tržište.

– Što se tiče plasmana na tržište, mogu reći da na svakom natjecanju dobijemo dosta ponuda za otkup patenta ili ulazak u nekakav bizinis. Nama to za sad nije u planu. Mi samo želimo dok smo još u ovim godinama, naučiti što više stvari da kad završimo fakultete imamo kvalitetno znanje i proizvod, u čemu je već do sada uvelike pridonio naš mentor Ivan Vlainić, naši fakulteti i srednja škola, ističe Josip Oroz.

A kad smo kod mentora Ivana Vlainića, valja na kraju istaknuti da je ovaj profesor svojevremeno bio i školski mentor uspješnog mladog biznismena Mate Rimca. Sudeći po rezultatima koje posvuda postižu, svijetla se budućnost smiješi i ovim mladim Samoborčanima.