Pretraga

Ovo bi se definitivno trebalo učiti na Biologiji: Uz pomoć balona i ping pong loptice pojasnila kako djeluju trudovi

A- A+

Da je ljudsko tijelo uistinu čudesno, a taj dio Biologije često zanimljiviji od bilo kojeg fikcijskog romana, možda najbolje dokazuje proces poroda. No, mnogima, pa čak i onima koji su nekada rađali, zapravo nije do kraja jasno kako trudovi nastaju i djeluju. Učili smo o tome na Biologiji, ali teoriju nitko nije tako dobro uprizorio kao Liz Chalmers. Ona je, naime, djelovanje trudova objasnila uz pomoć balona i ping pong loptice.

Foto: pixabay|screenshot: YouTube

Liz Chalmers vlasnica je centra za prenatalnu i postnatalnu njegu te porođaje, Puget Sound Birth. Kako bi svojoj nećakinji Charlotte, koja postaje edukator za porođaj, što jednostavnije pojasnila kako djeluju trudovi, snimila je zanimljiv video u kojemu teoriju uprizoruje uz pomoć balona i ping pong loptice.

Kako je to moguće?

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dvije liječnice odgovaraju na najčešće ‘guglana’ pitanja u vezi menstruacije

Srednjim prstom i kažiprstom obje ruke proširila je otvor balona i to tako da je prste progurala do dna balona, u protivnom bi loptica zapela u ‘grlo’ balona. Kroz tako proširen otvor balona, ubacila je lopticu, a potom balon napuhala dopola. Kako bi se loptica spustila na dno balona i balon se ne bi ispuhao, par je puta rastegnula otvor kroz koji se upuhuje zrak.

Ako lagano pritišćete balon s lijeve i desne strane, primijetit ćete da se loptica u njemu ne pomiče previše, te da se otvor balone ne proširuje mnogo. Tako u stvarnosti nastaju Braxton-Hicksove kontrakcije, što su zapravo lažni trudovi koji mogu biti učestaliji pred kraj trudnoće.

Pravi trudovi nastaju kontrakcijama gornjih mišića maternice. Pritišćete li u intervalima gornji dio balona, primijetit ćete da se loptica sve više spušta.

– Mišićna vlakna na vrhu postaju kraća i deblja, pritišću vrh i povlače stijenke sa strana maternice. Pritiskanjem i opuštanjem, baš kao i na pravom porođaju, možete vidjeti kako se cerviks stanjuje. Do dilatacija još uvijek ne dolazi, dok radimo na proširenju cerviksa. Prvi trudovi obavljaju upravo tu radnju, pojašnjava Chalmers.

Kako zapravo trudovi funkcioniraju, najbolje možete vidjeti u videu koji slijedi.

Ovo bi se definitivno trebalo učiti na Biologiji: Uz pomoć balona i ping pong loptice pojasnila kako djeluju trudovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap