Pretraga

[VIDEO] Dvije liječnice odgovaraju na najčešće ‘guglana’ pitanja u vezi menstruacije

A- A+

Hrvatska je samo jedna u nizu zemalja u kojima zdravstveni odgoj nije dio obrazovnog sustava. Ne čudi, stoga, da učenici, srednjoškolci i mladi općenito izvore važnih informacija vezanih uz tu temu pronalaze na druge načine, najčešće putem interneta. Jedna od tema oko koje kod djevojaka postoje brojna pitanja i nedoumice svakako je i menstruacija. A kada ih je stid ili nemaju koga pitati, uskače Google. BuzzFeed snimio je koristan i zanimljiv video koji odgovara na najčešće ‘guglana’ pitanja u vezi mjesečnice.

Screenshot: BuzzFeed

Doktorica Lisa Masterson je ginekologinja, doktorica Aline Ketefian reproduktivni endokrinolog i specijalist za neplodnost. Portal BuzzFeed zamolio ih je da odgovore na neka važna, a česta pitanja u vezi menstruacije na koje djevojke odgovore traže putem Googlea.

Izdvojeni članak

Znanstvenici razbili jedan od najpopularnijih mitova o menstruaciji

Jedno od najčešćih je ono o nepravilnoj menstruaciji, a kako liječnice pojašnjavaju, razlozi mogu biti višestruki. No, ono što je bitno jest da je mjesečnica vitalan znak, a svaka iregularnost u ciklusu trebala bi vam biti razlog odlaska ginekologu.

Liječnice su objasnile i kako je razlog osjećaja nadutosti zapravo višak progesterona tijekom ovulacije, a koji može uzrokovati sporiji prolazak hrane kroz probavni sustav. Također, odgovorile su na pitanje o tome u kojim slučajevima menstruacija može dovesti do smrti te objasnile da menstruacija baš i ne pomaže kod gljivičnih infekcija, kako se to često misli. Napominju i da, koliko god se bolnima činili menstrualni grčevi, nisu gori od trudova, a povraćanje tijekom mjesečnice može se ublažiti kontracepcijskim pilulama, koje nisu samo kontracepcijsko sredstvo već služe i za regulaciju hormona kod težih poteškoća.

Odgovore stručnjakinja na pitanja zašto su grudi tijekom menstruacije veće, zašto smo gladnije i više nam se spava u tom periodu te zašto menstrualna krv ima određen miris, možete također pronaći u ovom korisnom videu.

https://www.facebook.com/BuzzFeedStyle/videos/1286118688199209/