Pretraga

Skoro pola djece ne jede ništa u školi: ‘Roditelji se srame prijaviti dijete za besplatan obrok’

A- A+

Jedna od pokretačica inicijative ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’, Olja Družić Ljubotina, predstavila je sramotne podatke oko djece koja u školi najčešće ostaju gladna. Istraživanje je pokazalo kako su i pandemija i potres znatno produbili ovaj problem, a više od 80 posto ravnatelja škola slaže se kako je nužno da sva djeca imaju besplatan obrok u školi.

Foto: Unsplash

Kada su prošle godine profesorice Pravnog fakulteta u Zagrebu pokrenule inicijativu ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok‘, nisu očekivale da će se u tako kratkom periodu stanje u školama pogoršati. Prema anketi koju su provodile, tome je doprinio i potres, ali i pandemija pa je tako ove godine 17 posto djece više koja su u potrebi za primanjem besplatnog školskog obroka.

– Nama su ravnatelji rekli da je u zadnje tri godine trećina roditelja ušla u program besplatnih obroka. U doba korone se opet povećao broj onih koji primaju besplatne obroke, rekla je za N1 jedna od pokretačica inicijative, Olja Družić Ljubotina.

‘Sva djeca bi trebala imati besplatan obrok u školama’

Dodala je i kako 85 posto ravnatelja smatra kako je nužno i potrebno da se uvedu besplatni obroci za svu djecu i da bi država trebala brinuti o tome, a ne lokalne zajednice.

– Ne mogu ni sva djeca koja su u potrebi,dobiti besplatan obrok jer u fondu koji financira te obroke nema dovoljno sredstava. Ravnatelji kažu da 25 posto djece, koja bi ušla u taj status primanja besplatnih obroka ispadaju iz kvote fonda. Čak 45 posto djece ništa ne pojede. To je jako bitan pokazatelj, vrlo poražavajuć, objasnila je za N1 Družić Ljubotina.

Izdvojeni članak

Čak 34 posto državnih osnovnih škola nema organiziranu prehranu za učenike

Roditelji se srame prijaviti dijete za besplatanu prehranu

Istraživanja govore da je školski obrok djeci jedini kvalitetan obrok u danu. Također, kako je Družić Ljubotina rekla za N1, roditelji se najčešće srame prijaviti dijete za besplatan obrok.

– To nam je dalo još više materijala za zagovaranje toga da se što prije uvede mjera besplatnog obroka za svu djecu, a ne kako se planira u Nacionalnom planu i oporavku, da to bude kada se uvede jednosmjenska nastava pa će se tada svoj djeci osigurati obrok. Mi nemamo vremena čekati 5 ili 6 godina, poručila je Družić Ljubotina za N1.

Izdvojeni članak

Svaki četvrti tinejdžer odrasta u riziku od siromaštva: Četiri profesorice bore se da barem dobiju besplatni obrok

Škole su morale ovršiti roditelje jer nisu mogli plaćati obroke svojoj djeci

Dodatan problem je i poskupljenje hrane i namirnica što će rezultirati poskupljenjem školske kuhinje u 70 posto škola u Hrvatskoj.

– Poražavajuća je i činjenica da su iz 15 posto škola, koje su sudjelovale u istraživanju, rečeno da su morali ovršiti roditelje jer nisu mogli platiti obroke svojoj djeci. Rekli su da im je to strahovito teško, pokušali su i opraštati dugove, ali u nekim slučajevima naprosto su se morali naplatiti, izjavila je za N1 Družić Ljubotina.

Besplatni obroci prema prošlogodišnjim cijenama, rekla je Družić, državu bi koštali 273 milijuna kuna godišnje. Iako su prošle godine, kada su pokrenule inicijativu, naišle na razumijevanje i interes Vlade, ove godine su njihovi apeli za razgovore oko daljnjih koraka ignorirani.

– Imamo podatke utemeljene na dokazima i to je jako važno da bi se mogle zagovarati neke promjene i to je način na koji ćemo ići prema Vladi. Prezentirat ćemo im podatke i zašto je bitno da se to uvede što prije, a ne da se čeka reforma, zaključila je Družić Ljubotina za N1.