Pretraga

Šokirajući podaci: Više od pet tisuća Hrvata preselilo u Irsku

A- A+

U potrazi za boljim životnim standardima u prošloj je godini čak 4.342 radno sposobnih Hrvata odselilo u Irsku. U siječnju ove godine njih još 396 krenulo je put ove otočne obećane zemlje kako bi svojoj obitelji i sebi osigurali što bolji život.

Ove brojke proizlaze iz zatraženih i izdanih PPS brojeva, odnosno Personal Public Service Number bez kojeg ste u Irskoj potpuni ilegalac, inačica hrvatskog OiB-a bez kojeg je nemoguće primiti plaću. Kako prenosi Glas Slavonije, mnogi od tih 4342 Hrvata sa sobom su i djecu te je za pretpostaviti da se u 2015. godini u Irsku odselilo oko 5500 građana Hrvatske. Najviše ljudi iz Slavonije i Baranje odselilo je u Dublin, Cork, Limerick i Galway, a tek njih stotinjak nije pronašlo posao te se vratilo nazad u domovinu.

Irci ne vole Europass

Ivan iz Osijeka također je jedan od onih koji spada u brojku odseljenih u Irsku. Za Glas Slavonije je kazao kako je na proljeće 2015. godine u potrazi za boljim životom odselio u Cork jer je bio bez posla, nade, perspektive, ali i bez novaca.  

– Posudio sam 12 tisuća kuna, dva mjeseca na internetu istraživao, proučavao, pitao, tražio poslove… kako ne bih došao potpuno nepripremljen u stranu zemlju o kojoj sam zapravo jako malo znao. U tom mi je procesu puno pomogla ekipa iz Facebook grupe ‘Idemo u Irsku’. Mnogi od njih su već mjesecima, neki i godinama u Irskoj i njihova su iskustva i pomoć neprocjenjivi, priznao je Osječanin. 

 Ivan nadalje dodaje kako nije lako tek kad dođeš tamo, jer osim što teško pronaći smještaj, morate biti i pripremljeni na činjenicu da ćete posao doslovce morati tražiti od vrata do vrata. 

– Dobar smještaj u Irskoj nije lako pronaći te je većini prvi korak boravak u hostelu i spavanje u sobi s desetak nepoznatih osoba. No, prioritet je posao. Da biste ga pronašli, trebaju vam dobre cipele i brdo isprintanih životopisa. Išao sam od vrata do vrata, ulazio sam u restorane, kafiće, hotele… pitao je li poslovođa tamo i predao mu svoj CV uz nekoliko riječi o sebi. Većina ih je vrlo ljubazna. Nakon 13 dana u Corku dobio sam posao pomoćnog radnika u kuhinji i radio za minimalac od 8,5 eura po satu, rekao je Ivan te je dodao kako treba izbjegavati životopis sastavljen putem Europassa jer ga Irci ne preferiraju. 

Isplata plaća u Irskoj je tjedna pa se, kaže, vrlo lako može iz hostela premjestiti u malo privatniji stan, no pritom ne dolazi u obzir biti sam u stanu. 

– Oglasa za stanove ima dovoljno, ali je i interes velik. Znalo mi se dogoditi da nazovem vlasnika stana i s njim dogovorim vrijeme u koje mogu pogledati stan koji nudi te da se u isto vrijeme tamo pojavi još tridesetak osoba koje je gazda pozvao u isto vrijeme. Ponekad je to živi cirkus jer ga svi uvjeravaju da su oni najbolji stanoprimci, dio njih licitira i nudi više novca… Za nas je to neobično i novo iskustvo, ali brzo se čovjek navikne i nametne stanodavcu pa sam tako i ja pronašao stan koji sam dijelio s jednim poljskim parom, kaže Ivan te dodaje da je prvi stan plaćao 350 eura po osobi plus zajedničke režije u iznosu od 200 eura.

Ne pada mi napamet vraćati se u Hrvatsku

Osječanin iz Irske kaže kako je njegova nova zemlja izuzetno multikulturalna te bez obzira na izuzetke prijateljski nastrojena prema strancima. 

– Prije dva mjeseca za mnom je došla i moja djevojka koju je već čekao posao u struci. Sretni smo i zadovoljni. Onima koji razmišljaju o dolasku u Irsku mogu savjetovati samo jednu stvar – budite hrabri i uporni, budite vrijedni i ne očekujte da će vam u početku biti lako. Upravo suprotno, bit ćete vjerojatno sami, jako zbunjeni i zabrinuti. No, tisuće nas smo dokazale da se uspjeti može, zaključio je Ivan. 

Kroz neko se vrijeme iz Corka se preselio u Dublin i s trenutnom plaćom 2100 kaže kako mu ne pada napamet vratiti se u Hrvatsku.

Poljaci najbrojniji stranci u Irskoj. Hrvatska na četvrtom mjestu

Ako u broj stranaca – radnika u Irskoj ne računamo susjede Britance, onda su najbrojniji strani radnici u Irskoj Poljaci te odmah nakon njih Rumunji. 

U prošloj je godini i jednih i drugih stiglo čak osam i pol tisuća. Slijedi ih više od pet tisuća Brazilaca, a na četvrtom su mjestu uz Hrvate i Španjolci. Među strancima značajan je udio i američkih i francuskih radnika. 

U prošloj je godini PPS brojeva zatražilo ukupno 95 tisuća stranaca.