Pretraga

Srednja.hr slavi sedmi rođendan: Posvećujemo ga mladima koji se bore i onima koji su se iselili

A- A+

Portal srednja.hr napokon je spreman za školu, barem onu osnovnu. Sa sedam godina, koliko mi danas slavimo, većina učenika zakorači po prvi puta u svoje školske klupe. Poneku dječju bolest i dalje vučemo za sobom, ali i dalje vjerujemo da hrvatsko školstvo i znanost moraju bolje.

ilustracija: srednja.hr

U proteklih sedam godina, koliko smo s vama, u Hrvatskoj se puno toga promijenilo za mlade. Od školske godine 2011./2012. kada smo krenuli s radom do danas, u Hrvatskoj je 63.546 učenika manje. Od te brojke, populacija srednjoškolaca pala je za 30.459 na tek 146.596 učenika. Trendovi su takvi da se samo u protekloj školskoj godini 1.323 učenika ispisalo iz škole zbog iseljavanja u inozemstvo. Sve se to odrazilo i na tržište rada gdje je od 2007. godine broj mladih radnika do 29 godina manji za 104.000 ljudi.

To su naši čitatelji, vaši prijatelji, ljubavi iz školskih klupa, kolege iz studentskih dana, prvi ljudi s kojima smo dijelili posao.

Zastrašujuće brojke same po sebi govore o stanju i važnosti mladih u društvu. Stanje nije dobro i ne nazire se kraj. To je realnost naše rođendanske atmosfere. Stoga s tugom moramo govoriti o naših 370.000 jedinstvenih posjetitelja u proteklom mjesecu kada znamo da ih je moglo biti puno više. U svim tim dušama, trudimo se istaknuti one najbolje među nama. Dobitnike Oskara znanja, inovativne mlade ljude s projekta Ideja godine, borce protiv korupcije, ali i pokuditi one koji svoju diplomu zarađuju kupovanjem seminarskih radova.

Mi smo svoj posao naučili raditi i sigurno ćemo ga raditi još bolje. Ali, to nije dovoljno. Mi možemo upozoravati na stanje u našoj zemlji i biti buntovni, kao što mladi trebaju biti. Ali, to nije dovoljno. Možemo još jednom govoriti o jalovoj reformi školstva ili o sustavu javnog visokog obrazovanja koji nikako da postane uzor mladima. Ali, to nije dovoljno.

Bit će dovoljno kada odgovorni, pritom mislimo na one izabrane demokratskim putem, shvate kako Hrvatska nije poželjno mjesto za sve više mladih i da je potreban radikalan zaokret koji oni sami koče. Bit će dovoljno iskreno slušati i koristiti pametne savjete mladih koji se još trude i bore za bolju Hrvatsku. Bit će dovoljno i kada mladi sami preuzmu odgovornost.

Sedmi rođendan posvećujemo svim našim sadašnjim čitateljima koji se bore i onim bivšima koji su se iselili iz zemlje. Neka nam sljedeći bude u što većem broju.

facebook.com/srednja.hr

instagram.com/justsrednjathings

twitter.com/srednja.hr

youtube.com/srednja.hr

[email protected]