Pretraga

Srednjoškolci ove županije skrenuli pažnju na iseljavanje i napuštena sela: Od političara žele promjene

A- A+

Srednjoškolci koji sudjeluju u fakultativnom predmetu ŠIZ na kraju školske godine predstave svoja istraživanja nadležnim lokalnim političarima. Tako su srednjoškolci Primorsko-goranske županije tražili konkretne promjene po pitanjima kao što su beskućništvo ili dostupnost sadržaja na otocima. Zamjenik Primorsko-goranskog župana, Petar Mamula, naveo je i da mu je drago što su učenici raspravljali i o problemu iseljavanja.

Učenici Primorsko-goranske županije predstavili su ovog tjedna svoje projekte u sklopu fakultativnog predmeta ‘Škola i zajednica’ (ŠIZ). Predstavljanje učeničkih radova održalo se na riječkom Filozofskom fakultetu.

ŠIZ nije samo još jedan predmet: ‘Temeljna komponenta u izgradnji naše budućnosti’

Najviši predstavnici županijske vlasti te gradonačelnici primorsko-goranskih gradova, slušali su čime su se učenici drugog i trećeg razreda bavili kroz školsku godinu. Učenici su od lokalne vlasti tražili jasne odgovore i zagovarali promjene. Teme su bile različite. Primjerice, mentalno zdravlje, ovisnost kod mladih te beskućništvo. No, bila je tu i tema napuštenih sela u Gorskom kotaru ili seksualni odgoj. Neki su se učenici bavili i kvalitetnim boravkom u školi te kakvi su događaji i sadržaji dostupni mladima na otocima. Interesom učenika je bio zadovoljan i gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović.

– Želim iskoristiti ovu priliku da naglasim usku povezanost ŠIZ-a i Građanskog odgoja, koji je Grad Rijeka uveo u kurikulum osnovnih škola. Građanski odgoj nije samo još jedan predmet u kurikulumu, već temeljna komponenta u izgradnji naše budućnosti. Uvođenjem Građanskog odgoja, Grad Rijeka je pokazao predanost obrazovanju koje nadilazi tradicionalne okvire i potiče razvoj društveno odgovornih, aktivnih i informiranih građana, poručio je Filipović.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci preplavili zagrebačku skupštinu, vlast slušala: ‘Imamo rješenja koja se lako organiziraju’

‘Nadam se da ćemo šiziti u cijeloj Hrvatskoj’

Sve skupa, ŠIZ u Primorsko-goranskoj županiji provodi 19 srednjih škola. Taj broj uključuje i otočne škole te Gorski kotar. U 24 skupine, pohađa ga 362 učenika pod vodstvom 25 nastavnika. Na razini Hrvatske, sudjeluje preko 1.600 učenika u 70 srednjih škola. Kao što smo ranije pisali, ŠIZ se drugu godinu zaredom provodi u Primorsko-goranskoj, Krapinsko-zagorskoj županiji te gradu Zagrebu. Učenici u njemu istražuju konkretni problem koji žele riješiti u svojoj lokalnoj zajednici. Sam predmet je nalik građanskom odgoju. Voditeljica programa učeničkih prezentacija u Rijeci jedna je i od suautorica programa ŠIZ-a, profesorica na Filozofskom fakultetu, Bojana Ćulum Ilić. Činjenicu da je Primorsko-goranska županija uvela ŠIZ u škole, s ponosom je istaknuo i zamjenik župana Petar Mamula.

– Počeli smo ‘šiziti’ i u drugim županijama, a nadam se da ćemo za koju godinu ‘šiziti’ i u cijeloj Hrvatskoj. Sve ono što se predlaže i uči kao tema i razmatra kao projekt u okviru ovog predmeta su teme od interesa i trebale bi biti u fokusu donosioca odluka. Poput zaštite okoliša, beskućništva, a posebno mi je drago da moji Gorani raspravljaju i o iseljavanju kao i brojnim drugim problematikama s kojima će se uključiti i dati prijedloge poboljšanja stanja u zajednici čiji su članovi, komentirao je Mamula na predstavljanju učeničkih prezentacija.

Čitav popis učeničkih prezentacija možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab