Pretraga

Stigli rezultati velikog testiranja učenika na koronu: Pogledajte kakvo je stanje u zagrebačkim školama

A- A+

Grad Zagreb objavio je rezultate velikog testiranja učenika na koronavirus. Cilj testiranja bio je dati uvid u trenutnu prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i djelatnika u odabranim osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba. Rezultati pokazuju kako je prisutnost virusa utvrđena kod 31 učenika, što je 1.6 % svih testiranih đaka. Više je pozitivnih u srednjoškolaca nego osnovaca, a kada je riječ o djelatnicima škola, u ovom istraživanju pozitivan nalaz imalo je njih 3,3%.

Foto: Unsplash

Od 30. studenog do 4. prosinca Grad Zagreb provodio je testiranje učenika na koronavirus.  U pilot-istraživanju sudjelovalo je ukupno 12 osnovnih i sedam srednjih škola Grada Zagreba, koje je odabrao  Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje. Na testiranje su pozvani svi učenici viših razreda (V. – VIII.) odabranih osnovnih škola te svi učenici odabranih srednjih škola čija razredna odjeljenja u trenutku poziva nisu bila u samoizolaciji.

Uz učenike, pozvani su i djelatnici ovih škola koji u trenutku poziva nisu bili u izolaciji ili samoizolaciji. Testirani su svi učenici i djelatnici koji su se odazvali pozivu i donijeli potpisani informirani pristanak te bili u školi na dan testiranja.

Pozitivno ukupno 1,6% testiranih učenika

Kako stoji u priopćenju Grada Zagreba, testiranju je pristupilo ukupno 1.925 učenika, od čega je 1.073 (55.7 %) bilo učenika osnovnih škola te 852 (44.3 %) učenika srednjih škola. Točno 422 učenika koja su se prethodno odazvala pozivu nisu testirana jer su se u međuvremenu razboljeli ili im je izrečena mjera samoizolacije zbog bliskog kontakta s oboljelim. Kada je riječ o djelatnicima škola, pozivu na testiranje odazvalo se njih 408, od kojih 43 nije pristupilo testiranju. Od 365 testiranih djelatnika škola Grada Zagreba, 57.3% je bilo djelatnika osnovnih škola.

– Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 brzim testom za detekciju antigena utvrđena je kod 31 učenika (1.6 % svih testiranih učenika). Pritom je udio učenika s pozitivnim nalazom bio viši u srednjim školama (19 učenika, 2.2 %) nego u osnovnim školama (12 učenika, 1.1 %). U polovici osnovnih škola niti jedan testirani učenik nije imao pozitivan nalaz, dok se u preostalih šest škola broj učenika s pozitivnim nalazom kretao od jedan do tri (1.1 – 5.1 % od ukupnog broja testiranih učenika u školi). Također, u dvije srednje škole niti jedan učenik nije imao pozitivan nalaz, dok je u preostalih pet škola broj učenika s pozitivnim nalazom bio u rasponu od dva do sedam (1.8 – 7.5 % testiranih učenika). RT-PCR metodom potvrđeno je 11 od 12 pozitivnih nalaza kod učenika osnovnih škola, dok je za jednog učenika s pozitivnim nalazom brzog antigenskog testa RT-PCR nalaz bio negativan. Jedan učenik srednje škole nije se odazvao pozivu na RT-PCR test, dok je za preostalih 18 pozitivnih nalaza brzog antigenskog testa potvrđen pozitivan rezultat i RT-PCR metodom, navodi se u izvješću Grada Zagreba, a detaljni rezultati nalaze se u tablici u nastavku.

Pozitivan nalaz imalo je 3,3% zaposlenika škola

U tablici poviše vidljivi su i rezultati testiranja djelatnika škola.

– Bilo je ukupno 12 djelatnika (3.3 %) s pozitivnim nalazom brzog testa za detekciju antigena, pri čemu je udio djelatnika s pozitivnim nalazom bio viši kod djelatnika srednjih škola (sedam djelatnika, 4.5 %) nego kod djelatnika osnovnih škola (petero djelatnika, 2.4 %). Pritom je polovica svih djelatnika s pozitivnim nalazom bila u jednoj srednjoj školi (šest od 26 (23.1 %) svih testiranih djelatnika u navedenoj školi. Svih sedmero djelatnika srednjih škola i dvoje od petero djelatnika osnovnih škola s pozitivnim nalazom brzog antigenskog testa odazvali su se pozivu za RT-PCR test te im je potvrđen pozitivan rezultat i RT-PCR metodom, piše u priopćenju Grada Zagreba.

Istraživanje ima određene nedostatke

U izvješću su navedene i neke prednosti i nedostaci istraživanja. Kao prednost naveden je veliki broj ispitanika te uključenih škola.

– Ograničenje istraživanja je relativno nizak odaziv učenika (40.1 % za osnovne i 33.1 % za srednje škole), što unosi veliku nesigurnost u procjenu udjela pozitivnih nalaza kod učenika koji se nisu odazvali pozivu na testiranje. Također treba uzeti u obzir da su testirani mogli biti samo učenici kojima u trenutku testiranja nije bila izrečena mjera izolacije ili samoizolacije. Dodatno ograničenje podataka je odabir uzorka (tzv. prigodni uzorak za koji nije proveden postupak randomizacije) zbog čega se ne preporučuje generalizirati rezultate na cijelu populaciju škola Grada Zagreba, stoji u izvješću istraživanja.

Podsjetimo, Grad Zagagreb donio je odluku kako od 14. prosinca do zimskih praznika sve srednje škole prelaze na C model nastave o čemu više možete čitati ovdje. Također, premijer Andrej Plenović na jučerašnjoj je sjednici Vlade rekao kako će online nastavu za srednjoškolce zatražiti većina županija, a više o tome na linku.

Copy link
Powered by Social Snap