Pretraga

Stipendija u Zagrebu ostaje triput veća od državne, ali zbog toga neće bitno rasti broj stipendista

A- A+

Kako smo već pisali, s početkom nove školske i akademske godine nova gradska vlast u Zagrebu odlučila je značajno smanjiti iznose stipendija za učenike i studente u svim kategorijama. Ideja je bila da sve stipendije mjesečno iznose 2.000 kuna za učenike te 2.500 kuna za studente. Javna rasprava oko novih pravilnika bila je otvorena do 15. listopada, a nakon nje ipak je došlo do zaokreta oko iznosa stipendija. Zamjenica gradonačelnika kazala je kako će iznosi za svaku od skupina ipak ostati isti – 2.700 kuna za učenike i 3.800 kuna za studente. No zbog toga se sada neće bitno povećavati broj dodijeljenih stipendija, što je bila prvotna ideja.

Danijela Dolenec| screenshot: Facebook

Prije malo više od mjesec dana nova gradska vlast u Zagrebu u javno je savjetovanje postavila nove odluke o stipendiranju učenika i studenata. Kako smo pisali još sredinom rujna, prema prijedlozima tih odluka ukinula bi se stipendija za medicinske sestre/tehničare, te bi se iznosi u ostalim kategorijama značajno smanjili. Ideja nove gradske vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem bila je da sve stipendije mjesečno iznose 2.000 kuna za učenike te 2.500 kuna za studente.

Javna rasprava oko pravilnika za stipendiranje završena je u petak te je načelno odlučeno da se iznosi stipendija ipak neće značajno smanjivati. No, zbog toga se neće moći povećati broj učenika i studenata koji su dobivaju, rekla je na današnjoj konferenciji za medije zamjenica gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec.

– O programima stipendiranja Grada Zagreba raspravljalo se već na dvije sjednice Gradske skupštine, dakle i mi kao sadašnja vlast, ali i oporbeni zastupnici, raspravljali smo o raznim elementima programa stipendiranja u kojima smo vidjeli određene poteškoće ili probleme. Primjerice, istaknuto je da za stipendija koja je za medicinske sestre, dakle deficitarno zanimanje, uopće nije bilo prijava. Isticali smo i kako kriteriji nisu ujednačeni za sve programe te također, ono što je bila rasprava na zadnjoj sjednici Gradske skupštine, iz naše pozicije zapravo je veliki dio gradskog programa stipendiranja bio za izvrsnost. Dakle, i u smislu ukupne sume novca koja je išla za stipendije i broja stipendija. I argumentirali smo u prilog tome da programi stipendiranja prije svega trebaju služiti tome da se olakša pristup obrazovanju i da se zapravo proširi pristup obrazovanju, rekla je Dolenec i dodala da se komentari iz javne rasprave još uvijek obrađuju i da će iz Grada odgovoriti na njih.

Stipendije se neće smanjivati, ali zato neće bitno rasti broj učenika i studenata koji ih dobivaju

Istaknula je da je namjera izmjena pravila stipendiranja bila proširiti pristup obrazovanju za razne vrste ciljanih ranjivih skupina. Druga zamisao bila je da iznosi stipendija budu univerzalni za učenike i za studente. Dolenec tvrdi kako su zbog komentara potencijalnih stipendista odlučili kako će iznosi stipendija za učenike ipak biti 2.700 kuna, a za studente 3.800, ali da zato neće moći bitno rasti broj stipendista.

– Naš su prijedlog bili niži iznosi stipendija za sve kategorije, koji bi omogućio da veći broj studenata dobije stipendiju. U svakom slučaju, s obzirom na to da javna rasprava za nas nije pro forma nego doista prostor nekog demokratskog dijaloga gdje se može odvagnuti sve argumente i poboljšati prijedloge, mi smo smatrali da je fer i uključivo ona uvažiti one prijedloge koji dolaze od samih ciljanih skupina. Drugim riječima, stipendijski programi Grada Zagreba u onom obliku u kojem ćemo ih uputiti u Gradsku skupštinu, imat će iste iznose – to je iznos od 2.700 kuna za učenike i za studente 3.800 kuna. To su iznosi koji su bili i do sada, ali su sad u programima varirali, za izvrsnost je iznos bio još viši, dok je iznos za deficitarna zanimanja bio niži. U konačnoj verziji prijedloga želimo ujednačiti sve te iznose. S jedne strane to znači da nećemo bitno povećati broj studenata koji će primati stipendije Grada Zagreba, ali smatrali smo važnim uvažiti prijedloge koji su došli u javno savjetovanje, rekla je Dolenec.

Izdvojeni članak

Jedna kategorija stipendije u Zagrebu se ukida, u nekima značajno smanjeni iznosi

Natječaj bi trebao biti otvoren u studenom

Nakon što Grad odgovori na komentare u javnoj raspravi, dodaje, konačna verzija odluka naći će se na listopadskoj sjednicu skupštine. Natječaji će, kaže Dolenec najvjerojatnije biti otvoreni u studenom.

Novinari su pred kraj konferencije za medije Dolenec pitali zbog čega je Grad odlučio zadržati iste iznose stipendija. Dolenec je istaknula je da su odluke koje su stavljene na javnu raspravu željele adresirati niz manjkavosti u postojećim programima.

– Vodili smo se i činjenicom da su stipendije u gradskim programima više od trostruko većih od onih koje dodjeljuje država (državna stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno, op.a.). Dakle, to je 2.700 za učenike, za studente 3.800. Inicijalni prijedlog bio je da svi, bez obzira po kojoj osnovi, trebaju imati ujednačene iznose. S tim našim početnim iznosima namjeravali smo značajno proširiti broj korisnika. Smatramo da sustav stipendiranja treba imati jako socijalnu komponentu, a jaka socijalna komponenta je proširivanje pristupa. Isto tako, znali smo da je ovo važna odluka i zato je savjetovanje trajalo 30 dana. Dobili smo puno primjedbi različite vrste, ali ono što su ciljane skupine prije svega isticale jest da su im iznosi ovakvi kakvi su sada nužni. I mi u tom smislu prihvaćamo primjedbu. Čini mi se da su to principi pravednosti koji ne mogu potpuno istovremeno funkcionirati – dakle, i da proširite pristup ili da zadržite razinu standarda. Odlučili smo to uvažiti, zaključuje Dolenec.

Izdvojeni članak
novac kune

Natječaj za dodjelu državnih stipendija u 2021./2022. godini

U Splitu studentska stipendija od 800 do 1.000kn, otvoren i natječaj za državnu

Podsjetimo, neki gradovi već su otvorili natječaje za stipendije za ovu akademsku godinu. Split je raspisao natječaj sa studente slabijeg imovinskog stanja i javni poziv za studente s invaliditetom,. Studenti koji se školuju u Splitu dobivaju 800 kuna mjesečno, a oni koji studiraju izvan prebivališta primat će 1.000 kuna mjesečno. Kako se prijaviti doznajte ovdje.

Raspisani su i natječaji za 10.000 državnih socio-ekonomskih stipendija te 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata. Obje vrste državnih stipendija iznose 1.200 kuna mjesečno, a sve o prijavama možete doznati na linku.